Dublu eveniment juridic la Roman: lansarea firmei de avocatura Chelaru si Asociatii si a “Bibliotecii Tanarului Avocat”

Avocatul Ioan Chelaru, doctor in drept, a sarbatorit, sambata, 7 noiembrie 2015, la Roman, implinirea a 35 de ani de activitate profesionala si a 20 de ani de la infiintarea cabinetului individual de avocatura care-i poarta numele.

Dubla aniversare a marcat si o dubla inaugurare: cea a societatii avocatiale “Chelaru si Asociatii”, derivata din “Cabinetul individual Dr. Ioan Chelaru”, precum si cea a “Bibliotecii Tanarului Avocat”, ce va functiona in cadrul firmei de avocatura.

Biblioteca, amplasata la primul nivel al cladirii Judecatoriei din Roman, este deschisa accesului tuturor avocatilor si contine literatura de specialitate necesara acestora pentru a-si desfasura si documenta activitatea profesionala.

Am gandit ca este nevoie de o asemenea biblioteca, pentru ca avocatii tineri sa poata accesa direct cartile, daca sunt la instanta si au o chestiune, sa poata studia rapid. In ultima perioada, legislatia s-a imbogatit mult, sunt multe texte care sunt interpretate si asupra carora Curtea Constitutionala s-a pronuntat si pe multe zone exista o practica impartita. Eu cred ca noua generatie trebuie sa faca un efort mai mare, mai special, sa tina mai aproape legatura cu cartea si, atunci cand exista semne de intrebare profesionale, sa se documenteze cat mai aproape de instanta. De aceea, si sediul acestei biblioteci a tanarului avocat este langa instanta si este cu acces pentru toti colegii. Marturisesc ca am beneficiat de ajutor pentru dotarea acestei biblioteci. Domnul Florea, din partea Uniunii Barourilor din Romania, a facut o donatie de carte, o prima donatie – dupa cum a spus dumnealui. Am beneficiat de un serios fond de carte de la Uniunea Juristilor din Romania, de la editurile Hamangiu, de la Universul Juridic si All Beck. Edituri fundamentale si extrem de serioase in domeniul cartii juridice, carora le-am spus despre ce e vorba, au inteles si au spus ca este bine sa existe astfel de centre in toata tara, nu doar in Bucuresti sau in centrele universitare”, a precizat Ioan Chelaru.

Avocatul a vorbit, totodata, si despre pasiunea sa pentru aceasta profesie, despre mentorul sau, avocatul Ilie Nicolae, precum si despre calitatile pe care trebuie sa le aiba un bun jurist.

Profesia de avocat este cea mai frumoasa dintre profesiile juridice, cea mai grea, cea mai pasionanta. Ofera multe satisfactii si, daca o faci indeplinind calitatile necesare, poti sa spui ca ti-ai implinit un vis sau un scop. Nu este o profesie usoara. Voi repeta, pentru tinerii avocati: este cea mai frumoasa, cea mai spectaculoasa, dar este si cea mai grea. Dinamica unei profesii de o asemenea categorie este asigurata numai prin profesionisti adevarati, dedicati avocaturii, slujirii barei. Trebuie sa te dedici cu toata bunavointa, sa te dedici, uneori, mai mult decat crede cineva, studierii spetelor, intelegerii cauzelor, documentarii si, in final, chintesentei muncii noastre, pledoariei pe care o faci in fata unei instante. (…) Este profesia careia m-am dedicat 35 de ani. Am parcurs acesti 35 de ani cu bune si cu rele. Am fost, zece ani, avocat in biroul colectiv de asistenta juridica. Am fost al 13-lea cand am terminat studiile. Am avut un maestru de mare tinuta, unul dintre cei mai mari avocati pe care i-am cunoscut – Ilie Nicolae -, care a gasit un material dornic de invatat; stiam ca singura sansa este cartea, stiam ca in fata unui judecator foarte bun nu poti sa convingi decat daca ai notiunile teoretice si te bazezi pe probele unei cauze si, in timp, s-a dovedit ca maestrul Ilie Nicolae a avut dreptate. Mi-a spus, atunci: «Ai toate perspectivele. Nu te desprinde niciodata de carte». S-au schimbat lucrurile, au venit alte vremuri, legislatia a capatat o alta viteza, suntem intr-un moment in care cu greu putem avea acces in permanenta la toate actele normative de care, uneori, ai nevoie. Cred, insa, ca in personalitatea unui avocat trebuie imbinate stiinta de carte, buna crestere, buna educatie, cinstea si corectitudinea fata de client. Si mai trebuie ceva: vrei sa faci o profesie la un anumit nivel, trebuie pasiune, vocatie, chemare. Am incercat sa verific, in acesti 35 de ani, daca am asemenea chemare. Asta o vor spune clientii si cei pe care i-am ajutat. Eu pot sa spun ca nu este o profesie careia sa-i intorci spatele. De asta, chiar daca, de cativa ani buni, mai am si alte preocupari, nu am intors niciodata spatele acestei profesii, nu m-am desprins niciodata de ea. Spetele noi, ramuri de drept aparute, sistemul de organizare special m-au tinut aproape de profesie. M-am implicat si administrativ – sunt decanul Baroului de Neamt, dar m-am implicat si la nivel national. Eu chiar iubesc profesia de avocat. Am incercat sa transmit aceasta dragoste pentru adevar, pentru lege, pentru ajutorul uman, catre toti «copiii» pe care i-am crescut, i-am format si care nu toti au avut vocatie speciala pentru asta – si cu unii a trebuit muncit mai mult. Chiar daca, uneori, am fost mai aspru, au iesit din birou plangand, dupa ce au terminat perioada de stagiu, toti au facut o foarte frumoasa cariera”, a punctat Ioan Chelaru.

IMG_20151107_144110 2

El a fost completat de presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR), Gheorghe Florea, prezent la conferinta de presa oganizata cu ocazia celor doua evenimente.

In afara de calitatea de avocat, domnul Chelaru, care este si un dascal desavarsit – este cadru didactic universitar -, si-a indeplinit o alta fateta a vocatiei: comunicarea pe care trebuie sa o aiba cu societatea. Avocatura este o profesie extrem de provocatoare intelectual, care te obliga sa fii prins in rezolvarea unor ecuatii sociale. Domnul avocat Chelaru si-a pus mereu problema ce e just. Ce e echitabil, nu neaparat legal. Ce e real, nu neaparat ce e adevar judiciar. Si, atunci, el a contribuit si pentru micro-comunitate, dar si pentru macro-comunitate, la imbunatatirea legislatiei. Este un om cu spirit tanar si cu inventivitate”, a afirmat avocat doctor Gheorghe Florea.