Doua proiecte fundamentale pentru profesia de notar

Peste numai cateva zile, in perioada 01 – 04 octombrie 2014, va avea loc, la Cluj, cel de-al XII-lea Congres al Notarilor Publici din Romania. Tema principala a Congresului o constituie “Raspunderea pentru risc profesional a notarilor publici”.

In acelasi timp insa, in cadrul Congresului vor fi dezbatute, cu scopul adoptarii, doua proiecte esentiale pentru profesia de notar public: “Statutul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania” si “Statutul Casei de Asigurari a Notarilor Publici”.

Primul proiect, “Statutul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania”, a fost publicat recent, in varianta finala, pe site-ul UNNPR. Notarii au avut posibilitatea sa contribuie la elaborarea proiectului respectiv, prin trimiterea de propuneri legate de reglementarea profesiei. Potrivit site-ului UNNPR, au fost depuse 16 astfel de amendamente. Acestea au fost analizate de catre membrii unei Comisii, o mare parte dintre ele fiind incluse in proiectul final al Statutului. In ceea ce priveste amendamentele respinse de catre Comisie, notarii publici care le-au formulat pot solicita motivarea respingerii acestora la Uniune.

Forma finala a proiectului “Statutul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania”, care contine “prevederi clare referitoare la responsabilitati si drepturi ale membrilor Uniunii”, poate fi consultata AICI.

Cel de-al doilea proiect, privind modificarea “Statutului Casei de Asigurari a Notarilor Publici”, va fi discutat, de asemenea, la Congresul notarilor. Conform presedintelui Casei de Asigurari, notar public Virginia Beldea, propunerile incluse in proiect “au in vedere atat cresterea gradului de credibilitate si profesionalism al acestei institutii, care se regaseste in preocuparea permanenta de realizare a scopului principal al Casei de Asigurari – asigurarea de raspundere civila a notarului public pentru prejudiciile cauzate prin fapte si acte notariale, cat si, in special, cresterea prestigiului profesiei de notar public intr-o societate tot mai divizata si imprevizibila din punct de vedere legislativ”.

Potrivit Virginiei Beldea, “aspectele avute in vedere la inaintarea acestor propuneri spre dezbaterea si aprobarea Congresului Notarilor Publici au fost acelea de a eficientiza activitatea si raspunderea institutiei noastre, raportat la implementarea unui management al calitatii, o crestere a gradului de transparenta a activitatii Consiliului de Administratie, diversificarea si imbunatatirea modalitatilor de comunicare eficienta si activa, atat cu notarii publici, cat si cu celelalte institutii ale profesiei noastre si, in special, ale unei activitati contencioase mult mai complexe, tinand cont de volumul crescand si laborios al activitatii notariale”.

Proiectul privind modificarea “Statutului Casei de Asigurari a Notarilor Publici” poate fi consultat AICI.