Doua firme omonime pe piata avocaturii din Romania. Diferenta o face forma de exercitare a profesiei

Platis Bazilescu, firma de avocatura corespondenta in Romania a companiei de audit si consultanta EY, si-a schimbat recent denumirea in Radu si Asociatii, lucru confirmat de Managing Partnerul Dragos Radu (foto).

In urma redenumirii respective, pe piata juridica locala exista, in acest moment, 2 firme de avocatura care poarta acelasi nume: Radu si Asociatii. Confuzia este insa disipata de forma de organizare a profesiei de avocat specifica celor 2 entitati. Astfel, prima dintre firme, din punct de vedere cronologic, infiintata in 2011 de catre Daniel Radu, fost magistrat al Curtii de Apel Bucuresti, si avocatul Mihai Radu, este o societate civila profesionala de avocati, respectiv SCPA, pe cand firma redenumita recent si condusa de avocatul Dragos Radu este o societate profesionala cu raspundere limitata, respectiv SPRL. Precizarea a fost facuta pentru Legal Marketing de reprezentantii acesteia din urma.

Schimbarea denumirii celor de la Platis Bazilescu in Radu si Asociatii s-a produs la un an si 4 luni de la revenirea in avocatura a lui Dragos Radu.

In 2010, dupa 15 de activitate pe piata avocaturii, Radu anunta ca se retrage din pozitia de senior partner pe care o ocupa, in acel moment, in cadrul RTPR Allen & Overy, firma la care a fost co-fondator. Ulterior, avocatul a continuat sa colaboreze cu cei de la RTPR, in calitate de consultant pe anumite proiecte.

In ianuarie 2013, Dragos Radu a hotarat sa revina in avocatura de business, in calitate de partener al companiei EY Romania si coordonator al societatii juridice corespondente acesteia, Platis Bazilescu. In aceeasi perioada, avocatul grec Eirinikos Platis, cel care coordona firma de avocatura, a ales sa se retraga din cadrul acesteia, astfel ca o schimbare a identitatii era iminenta, lucru care s-a si produs.

In prezent, Radu si Asociatii, fosta Platis Bazilescu, numara 20 de avocati specializati in fuziuni, achizitii si drept financiar si face parte dintr-o retea globala care cuprinde peste 1.000 de avocati, in 50 de jurisdictii.

Cei doi fosti parteneri ai firmei, Eirinikos Platis si Cristina Bazilescu, fac parte in continuare din echipa EY. Primul este partener al biroului din Grecia, in timp ce Cristina Bazilescu este jurist intern al subsidiarei locale.

Dragos Radu (41 de ani) a fost implicat in numeroase tranzactii, printre cele mai importante dintre acestea numarandu-se procesul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR), in care avocatul i-a consiliat pe portughezii de la Millenium BCP (licitatia fiind castigata, in final, de austriecii de la Erste), asistarea statului roman in privatizarea complexului metalurgic Sidex Galati, consilierea fondului de investitii Enterprise Investors in mai multe deal-uri, printre care achizitia retelei de supermarketuri Artima, vanzarea Artima catre retailerul francez Carrefour sau preluarea producatorului de materiale de constructii Macon Deva.