Dominic Morega, TZA: Instanta, singura solutie impotriva abuzurilor generate de taxa clawback

Dialogul deficitar dintre autoritatile din Romania si companiile pharma, in ceea ce priveste taxa clawback, genereaza abuzuri care nu pot fi contestate si solutionate decat in instanta, a declarat Dominic Morega (foto), Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii, in cadrul “Pharma Law Convention”, un eveniment dedicat industriei farmaceutice.

Dialogul dintre companiile pharma si autoritati a fost si este unul al surzilor si, din pacate, instanta este singura solutie in rezolvarea acestei dispute”, a precizat Dominic Morega, cu privire la taxa clawback.

Potrivit avocatului, taxa respectiva a pornit gresit inca de la emiterea sa, in 30 septembrie 2009, atunci cand Ministerul Sanatatii a elaborat-o fara a se consulta, in prealabil, cu reprezentanti ai industriei farmaceutice sau ai institutiilor fiscale. In acelasi timp, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), institutia care trimitea notificari de plata si colecta taxa, nu detinea instrumentele legale pentru a face asta. In acest context, al lipsei unui cadru legislativ superior care sa reglementeze taxa respectiva, procesele nu au intarziat sa apara.   

Taxa clawback este o creatie inovatoare a autoritatilor din Romania, fara nicio consultare prealabila, nici cu industria medicamentului si nici cu institutiile fiscale. Ordonanta 104/2009 a fost emisa la initiativa ministrului Sanatatii de la acea vreme (Ion Bazac, n.r.), fara consultarea expertilor Ministerului de Finante. Astfel, Ministerul de Finante sau Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu au fost implicati, din octombrie 2009 pana in septembrie 2011, in administrarea si colectarea taxei clawback. Taxa era colectata de catre CNAS, care nu avea instrumentele necesare pentru a face asta. CNAS emitea notificari de plata, fara sa aiba insa niciun instrument legal prin care sa poata constrange platitorii. Astfel, CNAS-ul trimitea notificari de plata pentru o contributie care revenea Ministerului Sanatatii, in timp ce Ministerul nu se implica decat prin emiterea de norme impreuna cu CNAS. Inexistenta unui cadru legislativ superior care sa clarifice aceasta taxa a condus la comiterea mai multor abuzuri din partea autoritatilor. In materie de procese, majoritatea companiilor pharma care au dat in judecata CNAS-ul au anulat astfel de notificari de plata, intr-un mod cat se poate de legitim”, sustine Dominic Morega.

Avocatul considera ca unul dintre aspectele negative legate de taxa clawback il constituie lipsa de transparenta a datelor oferite de catre autoritati, care sunt strict necesare contribuabililor din industria medicamentelor pentru a-si putea verifica sarcina fiscala. Potrivit lui Dominic Morega, din octombrie 2009 pana in prezent, autoritatile nu au oferit astfel de informatii.

In Romania nu exista nicio taxa, cu exceptia celei clawback, in care toate elementele sa fie date de catre autoritate catre contribuabil, iar contribuabilul sa faca un calcul matematic si sa plateasca acea contributie, fara sa poata verifica, absolut deloc, elementele sarcinii fiscale. In conditiile in care CNAS-ul refuza sa furnizeze astfel de date inclusiv instantelor de judecata, mi se pare un mecanism cel putin bizar. Este contrar logicii: nu poti sa ma pui sa platesc o suma despre care nu stiu cum a fost determinata. Pe de alta parte, nu este normal sa-mi taxezi niste venituri care nu sunt ale mele. Adaosurile distribuitorilor si ale farmaciilor sunt venituri ale acelor entitati. Nu este normal sa-mi taxezi mie, cu 30%, niste venituri ale altcuiva. In cazul TVA, sa zicem ca a fost o scapare a legiuitorului, pentru ca a spus, intr-o modificare a Ordonantei 77/2011, ca baza impozabila contine si TVA. Asta a dat prilejul ca doar aceasta mentiune sa fie atacata la Curtea Constitutionala, care a admis ca este o dubla taxare si a hotarat ca includerea TVA-ului in baza impozabila este neconstitutionala. Pe de alta parte, faptul ca adaosurile sunt incluse in baza impozabila nu rezulta chiar din Ordonanta 77/2011, ci din restul legislatiei. Iar CCR nu poate sa spuna: este neconstitutional. Ei analizeaza, formal, continutul unei Ordonante. Acesta este motivul pentru care spun ca este injust si trebuie, pana la urma, demonstrat in instanta, daca nu cumva autoritatile, in ceasul al 25-lea, vor emite o legislatie mai coerenta, logica si echitabila”, afirma avocatul.

Totodata, mai spune Dominic Morega, taxa clawback este una arbitrara si discriminatorie, in special prin prisma lipsei de predictibilitate, acesta fiind principalul repros adus autoritatilor de catre companiile din industria farmaceutica.

Foarte multe companii din industria pharma, care ne sunt cliente, au spus: noi vrem sa platim, dar vrem o taxa predictibila, verificabila, asa cum este si impozitul pe profit sau TVA-ul, si care sa aiba legatura cu vanzarile noastre, cu elemente pe care le cunoastem, ca sa ne putem face macar un business plan”, a precizat avocatul.

Dominic Morega, Managing Associate al Tuca Zbarcea & Asociatii, a vorbit despre taxa clawback in cadrul evenimentului „Pharma Law Convention„, dedicat industriei farmaceutice, la care firma de avocatura a fost prezenta in calitate de sponsor. Evenimentul se desfasoara in zilele de miercuri, 2 aprilie, si joi, 3 aprilie 2014, fiind gazduit de hotelul Howard Johnson din Bucuresti.