DNA s-a autosesizat in cazul zecilor de puscariasi care au scris carti in penitenciar

DNA incepe cercetari in cazul “puscariasilor scriitori” si acuza profesori universitari, editori si functionari de la Penitenciare ca au creat un fenomen care revolta societatea civila. Representanti ai insitutiei au anuntat inceperea unor  cercetari pentru presupuse infractiuni de favorizare a faptuitorului, potrivit unui comunicat al institutiei. Presupusele infractiuni ar duce la ajutarea unor condamnati pentru a scurta durata sentintei.

DNA sustine ca pentru ajutarea condamnatilor s-ar fi creat un cerc vicios in care sunt implicati multi profesori universitari, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, pentru a isi folosi cunostiile in vederea publicarii unor carti

Cunoscut este faptul ca sute de persoane condamnate pentru coruptie au avut pedepsele reduse cu 30 de zile pentru fiecare carte scrisa in penitenciar.

Lista profesorilor universitari care au girat pretinsele lucrari este impresionanta. Ministerul Justitiei nu a propus inca nicio masura pentru stoparea fenomenului scriitorilor – puscariasi, in ciuda nenumaratelor cereri venite din societatea civila, relateaza Hotnews.ro

DNA arata ca anumiti condamnati vor avea pedepsele reduse cu 300 de zile in urma scrierii de carti in penitenciar. Aceeasi institutie sustine ca pentru ajutarea condamnatilor ar fi fost creat un plan elaborat, un mencanism,  in care sunt implicati profesori universitari, reprezentanti ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare.
In urma primele cercetarilor ale institutiei,  profesori universitari ar fi acordat recomandari formale care ar fi fost folosite in aceeasi forma pentru mai multe lucrari asumate de puscariasi. DNA arata ca profesorii universitari ar fi scris recomandarile prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari „exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor”.

Directia Nationala Anticoruptie  sustine ca exista cazuri in care autorii lucrarilor sunt altii decat puscariasii care si le-au asumat. Doua dintre probele citate de DNA sunt lipsa de acces din penitenciar la anumite opere citate in bibliografie, precum si lipsa timphului efectiv pentru realizarea lucrarilor: „Lucrarile pretins a fi fost realizate in penitenciar citeaza opere la care autorul nu a avut acces nici la biblioteca, nici online, iar timpul dedicat elaborarii lucrarilor este in mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrari de 212 pagini). In aceste imprejurari, concluzia este ca autorul real este o alta persoana”.

DNA sustine ca si reprezentanti ai unor edituri la care au aparut cartile puscariasilor au contribuit la impiedicarea executarii pedepsei.
Procurorii arata ca reprezentantii unor edituri au acceptat publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea știintifica acestora și interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obișnuit.
„Modalitatea atipica de incheiere și executare a contractelor in raport cu celelalte lucrari publicate de aceleași edituri demonstreaza ca aceste persoane nu ar fi actionat in scopul pentru care a fost infiintata persoana juridica, ci exclusiv pentru a impiedica executarea pedepsei in conditiile stabilite de instanta”, se arata in comunicatul DNA.

Aceeasi institutoe acuza si functionari din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor de „lipsa oricarei cenzuri” privind analiza situatiilor de puscariasi – scriitori. Procurorii arata ca exista situatii in care condamnatii au scris in acelasi timp patru carti in paralel. „Aceste imprejurari au dat naștere unui adevarat fenomen de natura sa lipseasca de continut deciziile instantelor (in luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau in curs de elaborare 46 de lucrari pretins știintifice)”, potrivit comunciatului DNA.

Comunicatul integral il gasiti aici.

ecaterina.virgolici@lhm.ro