DNA l-a trimis in judecata pe Cristian Popescu-Piedone in dosarul #Colectiv

Directia Nationala Anticoruptie l-a trimis in judecata pe fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, in dosarul #Colectiv. El este acuzat de savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis astazi AGERPRES, infractiunea de abuz in serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicitatii) retinuta in sarcina inculpatilor consta in eliberarea acordurilor si autorizatiilor de functionare pentru doua societati comerciale intr-o modalitate care a incalcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea ca nu au fost respectate dispozitiile privind controlul dupa emiterea autorizatiilor.

In dosarul #Colectiv au fost implicate si alte trei persoane din cadrul primariei sectorului 4, pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cauzand vatamarea intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale sectorului 4.

DNA sustine ca Piedone si functionarii serviciului de autorizari comerciale avea exclusiv competenta de a emite acorduri si autorizatii de functionare pentru societatile comerciale cu obiect de activitate baruri, restaurante sau cluburi.

Conform procurorilor, Cristian Popescu-Piedone a incalcat HG 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g si dispozitiile din Legea 307/12.07.2006 privind apararea impotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f, si la 14 ianuarie 2015 a eliberat acordul de functionare si autorizatia de functionare pentru SC Colectiv Club SRL, desi clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

DNA mai mentioneaza ca, in 30 ianuarie 2015, primarul, cu sprijinul Aurelia Iofciu — sef al Serviciului autorizari comerciale si Ramona Sandra Motoc — referent superior, a emis acordul de functionare si autorizatia de functionarepentru o alta societate, pentru a-si desfasura activitatile de alimentatie publica, in pofida faptului ca resturantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

„Pentru prejudiciile morale si materiale suferite ca urmare a tragediei din 30 octombrie 2015, ce a avut loc in clubul Colectiv, in perioada noiembrie 2015 — aprilie 2016 un numar de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civila, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vatamari (rani, arsuri etc) in urma incendiului din club, iar 63 sunt mostenitori/ succesori ai celor decedati. Sumele cu care acestia s-au constituit parti civile variaza intre 30.000 euro si 2.000.000 euro”, mai precizeaza DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.