Discriminarea la locul de munca, o problema sensibila in relatia angajat – angajator

Discriminarea reprezinta unul dintre cele mai sensibile si actuale subiecte, atat la nivel international, dar si national, fiind un fenomen intalnit in multe arii de activitate, inclusiv in relatiile de munca, in ciuda eforturilor legislative de combatere a fenomenului.

In Romania, Ordonanta de Guvern nr. 137/2000 stabileste cadrul legal general in materia prevenirii si sanctionarii discriminarii, inclusiv la angajare si in relatiile de munca si interzice orice comportament activ ori pasiv care, prin efectele pe care le genereaza, favorizeaza sau defavorizeaza nejustificat ori supune unui tratament injust sau degradant o persoana, un grup de persoane sau o comunitate fata de alte persoane, grupuri de persoane sau comunitati.

Discriminarile la angajare si in relatiile de munca sunt destul de des intalnite in Romania. Cu toate acestea, in Romania se inregistreaza un numar destul de redus de plangeri in materia discriminarii, cel mai probabil din cauza temerii angajatilor de a nu fi concediati sau de a nu suferi anumite consecinte negative ca urmare a plangerii. In plus, alte obstacole de care un potential reclamant se loveste sunt termenele lungi, costurile implicate, precum si neincrederea in obtinerea unei solutii favorabile”, a declarat Ana Maria Placintescu (foto articol), Partner Musat & Asociatii, in cadrul conferintei “Recruit and Retain the best in a global market”, organizata de revista de specialitate HR Manager.

Discriminarea in relatiile de munca poate aparea la recrutare si la angajare, la stabilirea/majorarea salariului, la stabilirea/schimbarea conditiilor de munca, la formarea profesionala si la oportunitatile de promovare, precum si la concediere.

Criteriile stabilite de angajator pentru selectia si recrutarea candidatilor trebuie sa aiba o justificare obiectiva, rezonabila si proportionala cu scopul urmarit. In practica, angajatorii au fost sanctionati pentru conditionarea ocuparii locurilor de munca pe criteriul de sex, varsta, etnie, domiciliu sau categorie sociala, criterii care, tinand cont de situatia de fapt, nu justificau instituirea unui tratament diferit.

Ileana Lucian 2

In ceea ce priveste aspectele procedurale privind solutionarea sesizarilor/reclamatiilor privind discriminarea in relatiile de munca, persoana care se considera discriminata poate adresa o sesizare catre CNCD, in termen de 1 an de la data savarsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. Solutionarea se face in termen de 90 de zile de la data sesizarii, prin Hotarare a Colegiului director al CNCD, ce poate fi atacata la instanta de contencios administrativ. De asemenea, persoana care se considera discriminata se poate adresa directinstantei de judecata, neconditionat de sesizarea CNCD, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei. La cerere, instanta poate dispune retragerea sau suspendarea de catre autoritatile emitente a autorizatiei de functionare a persoanelor juridice care, printr-o actiune discriminatoare, cauzeaza un prejudiciu semnificativ sau care, desi cauzeaza un prejudiciu redus, incalca in mod repetat prevederile legale cu privire la discriminare”, a subliniat Ileana Lucian (foto deasupra), Partner Musat & Asociatii.

Musat & Asociatii este una dintre primele case de avocatura infiintate in Romania, dupa 1 ianuarie 1990. Avand 20 parteneri si peste 100 de avocati si consilieri, Musat & Asociatii ofera servicii de asistenta juridica si consultanta in toate sectoarele avocaturii de business, incluzand fuziuni & achizitii, privatizari, drept bancar, energie & resurse naturale, concurenta, drept societar, telecomunicatii & IT, dreptul muncii, fiscalitate, piete de capital, drept imobiliar, dreptul mediului, litigii & arbitraje comerciale.

Musat & Asociatii este recunoscuta ca fiind unul dintre pilonii avocaturii de business din Romania, iar publicatiile internationale de specialitate (Chambers & Partners, International Financial Law Review, Legal 500, Practical Law Company etc.) recomanda cu regularitate firma ca fiind unul din liderii pietei avocatiale, multi dintre avocatii firmei fiind la randul lor nominalizati de aceste publicatii ca facand parte din elita avocaturii de business din Romania.

In anul 2013, Musat & Asociatii a fost desemnata „Casa de avocatura a anului in Romania”, distinctie acordata de International Financial Law Review (IFLR) in cadrul ceremoniei IFLR European Awards, fiind pentru a doua oara in ultimii trei ani cand Musat & Asociatii isi adjudeca acest valoros premiu, dupa distinctia primita in 2011.

De asemenea, in 2012, Musat & Asociatii a fost recompensata cu premiul Gold Award la categoria „Cea mai buna casa de avocatura din Europa Centrala si de Est”, distinctie acordata de International Legal Alliance Summit & Awards 2012, pentru rezultatele excelente inregistrate pe piata din Romania de echipa Musat & Asociatii, in ceea ce priveste evolutia portofoliului de mandate in practica de fuziuni & achizitii si strategia de management adoptata.

Totodata, renumita publicatie Chambers Europe a decernat firmei Musat & Asociatii trofeul „Romanian Law Firm of the Year„, pentru casa de avocatura cu cele mai bune performante in Romania, in cadrul galei „Chambers Europe Awards for Excellence 2011”.

Musat & Asociatii acorda in mod regulat consiliere juridica unor prestigioase corporatii din Romania, multe dintre ele incluse in Top 500 mari companii, precum si institutiilor publice si financiare locale in tranzactii corporative si financiare sofisticate si in proceduri complexe de rezolvare a disputelor. Portofoliul firmei cuprinde clienti, care provin in majoritatea lor din categoria investitorilor straini, precum si clienti romani din sectorul privat.