Diana Turturica, Ionescu si Sava: Incertitudinea cadastrului national va avea repercusiuni asupra accesului la finantare al fermierilor romani

Cadastrul national este o realitate incerta, prea putin dezbatuta in spatiul public, dar cu multiple implicatii la nivelul posibilitatilor de dezvoltare al unui sector cheie al economiei locale, cel agricol, arata o analiza a Casei de Avocatura Ionescu si Sava.

Potrivit reprezentantilor acesteia, corecta identificare a proprietarului de teren agricol si a suprafetei terenului detinut are si va avea multiple implicatii la nivel de investitie in agribusiness, printre cele mai relevante numarandu-se acordarea de finantare, includerea in cooperative, facilitati fiscale sau acordarea de subventii. Conform afirmatiilor Ministrului Agriculturii, incepand cu 2020 si Romania va trebui sa treaca la plata unica pe ferma, astfel incat, pentru ca acordarea platii sa fie posibila, terenul va trebui sa fie intabulat.

Desi in prezent ar trebui sa ne aflam in perioada de informare conform timeline-ului propus in luna aprilie, cu ocazia lansarii proiectului cadastrului national, Ministerul Dezvoltarii nu a mai comunicat public pe aceasta tema, si nu primim din piata semnale ca implementarea a inceput. Orice intarziere in demararea efectiva a activitatii de cadastrare nu poate rezulta in altceva decat masuratori pripite, inregistrari gresite, goana catre termene limita impuse de Uniunea Europeana, goana in care este sacrificata corectitudinea datelor de pe teren”, declara Diana Turturica (foto articol), avocat asociat in cadrul Ionescu si Sava.

Chiar si in cadastrarea la cerere, apar nenumarate probleme legate de corecta identificare si masurare, arata analiza Casei de Avocatura Ionescu si Sava. In practica, au aparut situatii in care parcele intregi “au disparut” la cadastrare, iar acest lucru se explica prin faptul ca legislatia care stabileste metoda de masurare s-a modificat de cateva ori fata de momentul la care a fost emis titlul de proprietate; de asemenea, evolutiile tehnologice au condus la o mai mare acuratete in masurare, nemaifiind posibila o raportare la suprafetele din titlul initial.

Intabularea

Intrucat era in avantajul ministerelor, considera reprezentantii Casei de Avocatura Ionescu si Sava, fermierii nu au beneficiat de informare in spatiul public nici pe tema intabularii, formalitate complementara cadastrului si in absenta careia masuratorile rezultate din cadastru nu sunt foarte utile; cadastrul presupune masurarea terenului, in timp ce intabularea presupune inregistrarea in cartea funciara a datelor proprietarului de teren si ale terenului; practic, fara aceasta evidenta, demersurile de cadastrare ar ramane fara finalitate.

Analiza Ionescu si Sava arata ca, in practica, exista erori si in formalitatile de intabulare, iar fermierii care au indoieli fata de cele inscrise in incheierea de intabulare sunt indreptatiti sa le adreseze unui specialist cat mai curand dupa obtinerea documentelor, astfel incat eventuale erori sa nu fie identificate in faze prea tarzii, precum cea a depunerii cererii de finantare.

Asadar, in asteptarea cadastrului national, multi fermieri sunt lipsiti de acces la multe beneficii pe care le-ar avea in urma clarificarii situatiei terenului in care doresc sa investeasca”, precizeaza Diana Turturica.

marian.floranescu@lhm.ro