Chestiunile de organizare a activitatii fermierilor intr-o forma juridica prin intermediul careia acestia sa poata atrage finantare sau sa patrunda in lantul de distributie si desfacere, zona de fiscalitate unde sunt necesare multe clarificari, partea administrativa – de relationare cu autoritatile publice din domeniu sau zona de litigii – acestea sunt principalele probleme din antreprenoriatul agricol local, conform unei analize realizate de Casa de Avocatura Ionescu si Sava.
„Problemele legislative din domeniul agricol vin din faptul ca legislatia in domeniul agricol este destul de volatila in conditiile in care in prezent se acopera din punct de vedere legislativ, 10-15 ani in care acest sector nu a fost o prioritate pentru legiuitori. In perioada urmatoare, merita urmarita legiferarea din domeniul fondului forestier si amendamentele la Legea pajistilor, pentru care se incearca modificarea incarcaturii minime la hectar, a perioadei de concesionare a pasunilor si acordarea subventiilor. Vor exista controverse si in sectorul laptelui si al produselor lactate, unde, in paralel cu eforturile de recunoastere a organizatiilor de producatori si de stabilire a relatiilor contractuale, de la 1 aprilie au fost eliminate cotele de lapte, aparand astfel noi reglementari privind livrarea laptelui de la producator catre prim-cumparatorul de lapte”, declara Diana Turturica (foto deasupra), avocat asociat in cadrul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.
Conform analizei, foarte multe dintre litigiile din agricultura sunt concentrate in prezent in relatia cu Agentia pentru Plati si Interventii in Agricultura. Acestea privesc atat relatia directa, APIA – fermieri, dar si relatia APIA cu alte institutii publice, ca de exemplul, litigiul APIA impotriva Curtii de Conturi. „Din pacate, o parte din aceste litigii ajung in zona de penal, fiind cercetati in prezent o serie de fermieri in legatura cu dobandirea de subventii necuvenite”, declara reprezentantul Casei de Avocatura Ionescu si Sava.
Partea de organizare a producatorilor agricoli, sistemul de finantare a fermierilor, nevoia ca producatorii agricoli sa se organizeze juridic pentru a putea distribui sau atrage finantari – practic, tot efortul de actualizare a sistemului in care functioneaza fermierul roman, atrage multa birocratie in acest sector, releva analiza.
„Acum are loc o cursa pentru antreprenoriatul in domeniul agricol, cursa care va trebui derulata in mod sustinut cel putin in urmatorii 2-3 ani. Investitorii din tari cu o indelungata experienta in agricultura, cum ar fi Olanda sau Irlanda, care au know-how-ul si capitalul necesare pentru dezvoltarea unui business in acest domeniu, au un avantaj competitiv notabil fata de investitorii romani”, declara av. Diana Turturica.