Diana Dragomir si Asociatii, alaturi de Ducu Bertzi in ancheta privind infiintarea Radio Chisinau

Cantaretul Ducu Bertzi, membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), a fost audiat, joi, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu modul de infiintare, in 2011, a postului Radio Chisinau de catre SRR impreuna cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Diana Dragomir si Asociatii, casa de avocatura care il reprezinta pe artist in aceasta ancheta.

“In legatura cu unele informatii aparute in mass-media cu privire la presupusa suspiciune de abuz in serviciu a domnului Ducu Bertzi, facem urmatoarele precizari: in calitate de membru al Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), domnul Ducu Bertzi a fost prezent, astazi, 23.07.2015, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Contextul s-a datorat faptului ca intreg Consiliul de Administratie al SRR, numit in 2010, este audiat in dosarul 664/P/2013 cu privire la modul de infiintare, in 2011, a Radio Chisinau, de catre SRR impreuna cu Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condus in acea perioada de domnul Eugen Tomac. Audierile de la Parchetul General se afla in curs si deocamdata nu putem face alte declaratii“, precizeaza comunicatul casei de avocatura.

Conform sursei citate, Ducu Bertzi s-a opus modului de implementare a proiectului deschiderii, la Chisinau, a postului de radio mentionat.

“Cu toate acestea, domnul Ducu Bertzi, exprimandu-si inca o data deplina incredere in organele de urmarire penala si respectand secretul urmaririi penale, se vede, totusi, obligat de avalansa de informatii privind audierea sa, sa reafirme public faptul ca, la vremea respectiva, s-a opus, in cadrul Consiliului de Administratie al SRR – prin luari de pozitie si vot – modului de implementare a proiectului deschiderii la Chisinau a postului de radio in cauza”, mai arata comunicatul.

Cantaretul Ducu Bertzi a fost audiat joi la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-un dosar in care este implicat si presedintele PMP, Eugen Tomac.

Potrivit unor surse judiciare, Ducu Bertzi este suspectat de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiune savarsita in calitate de membru al Consiliului de Administratie al SRR.

Sursele citate au precizat ca faptele cercetate se refera la perioada 2010-2014, iar procurorii investigheaza modul in care CA al SRR a luat decizia de a achizitiona actiuni la o societate comerciala care detinea un post de radio in Republica Moldova.

Cercetarile in acest dosar au fost incepute in urma unei sesizari depuse de Corpul de control al prim-ministrului, in care erau reclamate nereguli in legatura cu modul in care au fost cheltuite mari sume de bani la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, condus pana in 2012 de Eugen Tomac.

Context

Eugen Tomac (presedintele PMP) si Ducu Bertzi sunt suspecti intr-un dosar realizat de procurorii Parchetului General, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax. Cei doi sunt suspecti pentru abuz in serviciu, dosarul fiind deschis in urma unei sesizari a Corpului de control al premierului Victor Ponta. Procurorii cerceteaza fapte din mandatul lui Eugen Tomac la sefia Departamentului pentru Romanii de pretutindeni.

Sursele judiciare au declarat ca Ducu Bertzi este suspectat de fapte in abuz in serviciu intr-un dosar al presedintelui PMP, Eugen Tomac, si ca a fost chemat joi pentru a i se aduce la cunostinta aceste acuzatiile.

Ducu Betzi, insotit de avocata Diana Dragomir (foto articol), a stat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie aproximativ doua ore, acesta plecand fara a preciza in ce dosar a fost citat si fara a comenta acuzatiile care i se aduc.

Potrivit surselor, procurorii au inceput ancheta in dosarul in care a fost citat Ducu Bertzi, si in care Eugen Tomac este suspectat tot de abuz in serviciu, in urma unui raport al Corpului de Control al Guvernului.

Anchetatorii verifica modul in care cei doi ar fi cheltuit sume mari de bani, pe vremea cand Eugen Tomac era la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Biroul de presa al Parchetului ICCJ nu a dat, pana la acest moment, informatii despre dosar.

Eugen Tomac a fost secretar de stat al Departamentului pentru Romanii de Pretutideni pana in mai 2012, atunci el fiind membru al PDL. Eugen Tomac este presedintele PMP din februarie 2015.

Departamentul pentru Romanii de Pretutideni a functionat in perioada 2005-2009 in subordinea Ministerului Afacerilor Externe, de unde a iesit in ianuarie 2010, cand a trecut, la initiativa lui Tomac, in coordonarea directa a primului ministru.