Dewey & LeBoeuf isi cere falimentul

Firma de avocatura Dewey & LeBoeuf si-a cerut falimentul si face demersuri in vederea lichidarii afacerilor, dupa ce nu a reusit sa gaseasca un partener pentru fuziune, anunta Reuters. Aceasta este cel mai mare faliment inregistrat de o firma de avocatura in istoria Statelor Unite.

Odata una dintre cele mai mari firme de avocatura din SUA, Dewey & LeBoeuf a fost lovita de pierderea unui numar aproximativ de 300 de parteneri, care au plecat catre alte firme din cauza problemelor financiare ale firmei, care avea datorii foarte mari. Conducerea firmei si-a prevenit angajatii la inceputul lunii de posibilitatea inchiderii firmei.

Dewey & LeBoeuf a anuntat ca a decis sa inchida afacerile in urma unei serii nereusite de negocieri in vederea fuziunii cu o alta firma de avocatura, pastrand aproximativ 90 de angajati care sa asiste la procesul de lichidare, proces ce va fi cel mai probabil incheiat in urmatoarele cateva luni.

Conditii economice neprielnice, alaturi de aranjamentele partneriale compensatorii, au creat o situatie in care fluxul de lichiditati a devenit insuficient pentru acoperirea cheltuielilor capitale si a asteptarilor compensatorii, a anuntat casa de avocatura. In primul trimestru din 2012, firma s-a confruntat cu constrangeri serioase legate de lichiditati, ceea ce a dus la demisia rapida a unui numar de peste 160 dintre cei 300 de parteneri pana la data de 11 mai. Dewey a anuntat de asemenea creante in valoare de pana la 500 milioane de euro, potrivit cererii de inregistrare a falimentului. Conform departamentului de stat american pe probleme de munca, Dewey a incheiat deja colaborarea cu 433 dintre cei 533 de angajati ai biroului din New York.

Colapsul firmei va genera cel mai probabil procese ce vor dura chiar si ani de zile. O serie de fosti partneri au angajat deja avocati care sa ii reprezinte in acest sens.

Anuntul asupra falimentului vine dupa luni intregi de turbulente ce au culminat in aprilie, cand Procuratura Manhattan a lansat o investigatie impotriva fostului presedinte al firmei, Steven Davis, acuzat de declaratii false si proasta gestionare a fondurilor. Acesta a negat orice infractiune.

Dewey & LeBoeuf i-a angajat pe Joff Mitchell de la Zolfo Cooper ca si ofiter principal de restructurare si pe Albert Togut de la Togut Segal & Segal ca si consilier pe probleme de faliment.

Rezultatul fuziunii din 2007 dintre Dewey Ballantine si LeBoeuf, Lamb, Green & MacRae, Dewey & LeBoeuf avea in jur de 1450 de avocati angajati in apogeul activitatii sale.