Detroit: Justitia nu este atat oarba, cat falita

Orasul american Detroit se afla in pragul falimentului, avand un deficit bugetar de 100 de milioane de dolari si datorii de peste 14 miliarde de dolari. Recent, falimentul pare sa patrunda si in sfera justitiei, unde, in urma taierilor bugetare, tribunalul nu-si mai permite sa plateasca procurori care sa acopere cazurile marunte, precum abaterile in trafic.

Astfel, oameni acuzati de condus sub influenta alcoolului sau chiar de violenta domestica ajung sa scape basma curata, cand procurorii nu se prezinta pentru judecarea cazurilor.

Potrivit ABA Journal, situatia se deruleaza pe fondul unui process dintre procurori si guvernul local, in urma taierilor de fonduri. Produrorul Kym Worthy acuza guvernantii districtului Wayne ca au redus prea drastic bugetul, facand necesara concedierea a 22 de avocati. Worthy sustine ca bugetul nu ii permite sa isi indeplineasca indatoririle constitutionale.

“Din pacate, se pare ca situatia nu se va schimba prea curand”, a declarat judecatorul Kenneth King, care a fost nevoit sa anuleze zeci de procese.

Intre timp, oameni precum Chase Majors parasesc tribunalul fericiti. Lui Majors, in varsta de 22 de ani, I s-au anulat doua amenzi pentru abateri in trafic, dupa ce procurorii nu s-au prezentat pentru cazul lui.

“Sunt fericit, am scapat usor”, declara el la iesirea din tribunal.

Majors spune ca urma sa pledeze vinovat, dar cum procesul nu s-a judecat, a economisit astfel sute de dolari din costuri de judecata. “Judecati-va acum, cat mai e valabila oferta”, a mai spus acesta.