Deținuții pot cumpăra libertate

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat miercuri amendamentul conform căruia deținuții pot cumpăra zile de libertate dacă renunță la remunerație, în cazul în care au prestat servicii remunerate, informează Mediafax.

Amendamentul Legii privind executării pedepselor, care oferă posibilitatea eliberării anticipate pentru condiţii inumane de detenţie, presupune ca dacă persoana condamnată renunţă la 40% din remunerație în favoarea penitenciarului, munca se consideră a fi neremunerată. Prin urmare, două zile de muncă echivalează cu 3 zile de detenție, așa încât un deținut poate cumpăra până la 5 zile libere pe lună.

Astfel de sporuri suplimentare pentru eliberare deţinuţilor se mai acordă și celor care prestează muncă remunerată şi pe timp de noapte. Astfel, deţinuţii care prestează muncă remunerată vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de muncă, iar cei care muncesc pe timp de noapte vor avea două zile reduse pentru o zi muncită.

Legea se aplică pentru persoanele încarcerate din 2012, atunci când a venit prima decizie-pilot a CEDO privind condițiile din penitenciare. În termen de două luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial, penitenciarele urmează a fi clasificate în funcţie de condiţiile de detenţie, iar în termen de patru luni de la publicare va trebui făcut istoricul fiecărui deţinut şi a condiţiilor în care a fost închis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsă.