Destinatia banilor europeni: cercetare, inovare, IT

Cercetarea, inovarea si IT-ul sunt primele pe lista de prioritati de anul acesta, fiind domeniile care vor benificia de banii europeni alocati pentru exercitiul financiar 2014 – 2020.

Potrivit declaratiilor oferite de catre ministrul Fondurilor Europene, Romania se afla in intarziere in ceea ce priveste alocarile, dar la momentul actual se lucreaza la implementarea celorlalte programe, in timp util. Proiectele Publice, Programul Operational de Infrastructura Mare, dar si Programul Operational Regional au intaietate.

Uniunea Europeana a pus la dispozitie Romaniei, pana in anul 2020, aproape 45 de miliarde de euro, in scopul dezvoltarii tarii. Pana in anul 2016, Romania a incasat doar un avans de aproximativ 1 miliard de euro, iar absorbtia pentru rambursarile de cheltuieli in proiecte europene noi este zero.

Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, declara: Nu s-au facut plati pana in prezent. S-au lansat niste cereri de proiect competitive. In cardul proiectului pe competitivitate, programul operational competitivitate, program care finanteaza cercetarea, inovarea si sistemele de IT, s-au lansat cereri de proiecte pt mai mult de 30% din bugetul alocat. Si speram intr-o luna-doua sa le contractam. Dupa care sunt proiectele fazate si proiectele publice identificate prin programul operational infrastructura mare. Dar trebuie sa acceleram implementarea si a celorlalte programe – POR, care isi propune lansari de peste 90% in 2016 sau Programul Capacitate Umana, unde ne dorim sa acceleram contractarea.”

In trecut, rezultatele au aratat o absorbtie de doar 60% din fondurile europene alocate tarii noastre.

Guvernul spera ca nu vom asista la repetarea greselilor din anii trecuti si ca banii europeni alocati pentru exercitiul financiar 2014-2020 vor garanta investitii de succes, in directia dezvoltarii durabile a Romaniei.

diana.petroiu@lhm.ro