Despre inegalitatile profesiei de avocat

Vorbim cel mai adesea despre cat de bine se castiga din meseria de avocat, dar uitam sa spunem ca exista diferente uriase intre provincie si Capitala, intre numarul femeilor si cel al barbatilor care se afla in managementul caselor de avocatura si ca diferentele salariale tin (din pacate) cont de gen. Britanicii insa nu se sfiesc sa o faca.

Un studiu recent realizat in Marea Britanie arata ca, in pofida eforturilor celor care normeaza profesia de avocat asupra eliminarii diferentelor de gen in domeniul salarizarii, acestea se situeaza la 24.000 de lire raportat la venitul mediu anual. Potrivit studiului realizat de The Lawyer Salary Survey, castigul mediu pentru un barbat in profesia de avocat a fost de 87.820 lire sterline pe an (echivalentul a 10.100 euro pe luna), in timp ce salariul mediu pentru o femeie-avocat s-a situat la 63.518 de lire pe an (echivalentul a 7.355 euro pe luna). Ceea ce arata ca o femeie castiga, in medie, din profesia de avocat, doar 72% din salariul unui barbat.

Diferentele de gen se reflecta si in cuantumul majorarilor salariale. Un procent de 47,1% dintre femei au primit o crestere salariala cuprinsa intre zero si 5 la suta, in comparatie cu 38,5% dintre barbati. Atunci cand vine vorba de cresteri generoase ale veniturilor, procentele se inverseaza: 18% dintre barbati au primit o crestere salariala de peste 10 la suta. Acelasi lucru a fost valabil pentru doar 11% dintre femei in anul 2014.

Principala cauza a diferentelor dintre venituri o constituie existenta unui numar mai mare de barbati in pozitii de top la nivelul caselor de avocatura, potrivit sursei citate.

In Romania nu exista un astfel de studiu. Si e greu de crezut ca vom vedea unul independent in urmatorii ani, pentru a putea spune cu certitudine ca tendinta diferentierii veniturilor salariale in favoarea barbatilor – constatata in Marea Britanie – se pastreaza si in Romania. Dar ceva tot putem sti cu precizie. Cauza principala care determina diferentele salariale de gen din Marea Britanie exista si la noi. Mi-a confirmat acest aspect Ileana Glodeanu intr-un interviu pe care mi l-a acordat cu prilejul numirii sale ca partener al casei de avocatura Wolf Theiss in cursul anului trecut. Imi declara atunci ca este constienta ca face parte dintr-o bransa dominata de barbati. “Majoritatea covarsitoare a partenerilor din firmele de avocatura sunt barbati. Spre exemplu, ieri, la o sedinta de afaceri, au participat zece barbati si o singura femeie, adica eu”, explica Ileana Glodeanu.

Din studiul realizat, englezii au aflat ca salariile avocatilor care nu activeaza la Londra sunt apropiate. Dar ele pot creste de cateva ori pentru cei care activeaza in capitala Regatului Unit. Si in Romania ne confruntam cu o diferenta similara, poate chiar mai dramatica. Adrian Bulboaca, managing partner al fimei Bulboaca & Asociatii, declara unui portal de afaceri ca un avocat de business entry-level ajunge sa castige in prima luna de salariu 1.000 de euro brut. Pe de alta parte, in cadrul conferintei “Gala Chambers, Campionii sunt aici”, organizata de Legal Marketing la Bucuresti, vicepresedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Ioan Chelaru, preciza ca exista situatii dramatice in provincie unde avocatii – mai ales in cazul cand ambii membrii ai familiei sunt practicieni – castiga foarte putin. Iar eradicarea acestui fenomen este unul dintre obiectivele sale pentru mandatul de vicepresedinte al UNBR.

Trebuie spus ca in acest moment in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sunt 21.000 de avocati.