Despre importanta criteriilor de stabilire a daunelor morale

Am participat, ieri, la o discutie despre asigurarea RCA si daunele morale. Mai precis, s-a vorbit despre ce anume nu functioneaza in actualul sistem de asigurari de raspundere civila, si cum lipsa criteriilor de stabilire a valorii daunelor morale are consecinte negative importante.

In primul rand, e bine de notat ca numarul dosarelor pentru daune morale si vatamari corporale in cazuri de accidente rutiere care ajung in instanta va creste si in 2013, si asta inseamna aglomerarea instantelor, prelungirea timpului de judecata si, pe termen mediu si lung, cresterea valorii primelor de asigurare RCA.

Cosmin Vasile, partener al Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP), spune ca tendinta de crestere a cazurilor solutionate prin mediere pe diverse materii nu se regaseste in materie de RCA. Dimpotriva: “in Romania exista o tendinta lenta, dar bine definita, de crestere pe diverse materii a ponderii cazurilor in care solutionarea amiabila castiga teren. In toate materiile se remarca o deschidere din ce in ce mai mare la metode de rezolvare a disputelor in afara instantelor. In materie de RCA, raportul este invers si aceeasi va fi tendinta si in 2013: numarul de dosare de daune morale si vatamari solutionate amiabil va scadea.”

De ce ar fi de preferat solutionarea pe calea amiabila e lesne de inteles. Dar de ce va scadea numarul de dosare solutionate amiabil e, la prima vedere, greu de priceput. O prima cauza – cea mai importanta – ar fi lipsa reperelor. Spre exemplu, la nivelul anului 2000, in caz de vatamari corporale si deces, Normele emise de CSA impuneau o limita maxima a despagubirilor acordate unei victime de 80.000.000 lei, limita maxima a despagubirilor independent de numarul persoanelor implicate situandu-se la valoarea de 400.000.000 lei.

In prezent, Normele stabilesc doar limitele maxime generale – si nu raportat la fiecare victima: in cazul despagubirilor acordate pentru vatamari si decese, aceasta valoare este de 5.000.000 Euro.

Nu doar ca nu exista repere sau criterii pentru stabilirea daunelor – asa ca ele variaza de la, sa spunem, 3 lei si pana la 300,000 de lei in dosare similare – dar se cere judecatorului sa comensureze, fara un criteriu matematic sau concret, durerea.

Cosmin Vasile a subliniat necesitatea stabilirii, prin proces legislativ, a unei grile care sa stabileasca valoarea despagubirilor si criteriile de acordare a acestora: „este nevoie de o grila legala care sa stabileasca limitele si unde te poti incadra in functie de tipul de problema – la deces luam categoriile de rude, apoi stabilim un nivel pentru fiecare grad; la fel la vatamarea corporala, functie de gradul acesteia. Nimic nu este mai rau decat sa stii ca se pot acorda daune morale pana la cinci milioane de euro si sa ai un sistem de drept care prin traditie permite judecatorului ca, potrivit propriei constiinte si fara un criteriu matematic sau concret, sa comensureze durerea.”

Ceea ce fac instantele, spune Vasile, nu este imputabil. Problema este de practica neunitara in privinta aplicarii legii: “cum poti sa unifici practica in ceea ce priveste constiinta judecatorului si modul in care el comensureaza durerea? Nu exista asa ceva. Dar daca legea stabileste criterii obligatorii este altceva”, continua el.

In momentul de fata, efectul lipsei acestor repere este ca a te duce in Instanta pentru despagubiri a devenit tentant. Mai mult, se stie deja la ce Instanta se acorda daune mai mari, iar acestea devin tinte pentru dosarele de daune morale. Fenomenul a devenit – asa cum spune partenerul ZRP – prea atractiv ca sa nu fie speculat sau incercat.

Au aparut, drept cauza ori ca efect (inca nu e clar) o serie de avocati specializati in daune morale, cei care sunt anuntati de accidente si suna imediat sa-si prezinte serviciile: nu cer onorarii orare, dar lucreaza pe succes fee-uri de pana la 60-70% din valoarea finala a daunelor.

Cosmin Vasile spune ca daca nu se intervine cumva legislativ la nivel de CSA sau la nivel de lege, acest fenomen va deveni o bomba pe roti, atat pentru societatile de asigurari, cat si pentru toata lumea, prin consecintele pe care le are: daca vor creste costurile si anul acesta si anul viitor, RCA o sa ajunga o asigurare de lux pe care si-o vor permite doar unii.

Din datele CSA, in primele 9 luni ale anului 2012 au fost avizate 3.100 dosare de dauna pentru vatamari corporale si deces, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului 2011.

Valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale si deces a fost de 246,653 milioane de lei si a inregistrat o crestere cu 46% fata de primele 9 luni ale anului 2011.

Rezerva de dauna avizata pentru vatamari corporale si deces era, la 30 septembrie 2012, de 970,249 milioane de lei, in crestere cu 50% fata de sfarsitul trimestrului 3 din 2011, iar valoarea daunei medii platite pentru vatamari corporale este de 53.448 lei.

La o analiza comparativa a ponderii pe care o reprezinta daunele pentru vatamari corporale si deces in totalul daunelor inregistrate in baza asigurarilor RCA se constata ca aceasta a crescut cu 9 procente. Se observa, de asemenea, faptul ca despagubirile platite pentru vatamari corporale si deces reprezinta 19% din valoarea despagubirilor totale platite, iar valoarea rezervei de dauna avizata constituite pentru vatamari corporale si deces reprezinta 57,17% din valoarea totala a rezervei de dauna avizata.