Despre cum avocații roboți s-au transformat în avocați cu ajutorul roboților

Vin roboții peste noi! Deja a devenit o mantră a zilelor noastre. Culmea este că, la prima vedere, ne-am repezi să îi dăm crezare. Și asta pentru că disruptivii, vizionarii, game changerii, precum Musk, Dineș, Zuckerberg, Bezos se tot încăpățânează să gândească într-o paradigmă centrată pe redefinirea modului în care comunicăm, facem business sau ne raportăm unul la celălalt.

Singura constantă este schimbarea. Parcă mai ieri chirurgul ținea în mână bisturiul, însă astăzi manipulează joystick-ul robotului Preceyes sau Da Vinci. Totul cu o precizie de o miime de milimetru. Simezele muzeelor încep să fie tapetate cu uleiuri pe pânză painted by AI. În subsolurile muzeului Reina Sofia din Madrid, Pablito a analizat, cu razele lui infraroșii și ultraviolete, starea de conservare a unor tablouri ce aparțin lui Miro, Picasso, Dali. Contabilii au început să caute cursuri de reconversie profesională iar avocații…

În cadrul interviurilor din acest număr v-am invitat la reflecție și v-am propus să îmi comunicați cum vedeți viitorul profesiei de avocat în contextul celei de-a patra revoluții industriale. Trebuie să recunosc că optimismul domniilor voastre m-a încurajat să cred că și anul viitor voi avea în față un avocat în carne și oase, nu un robot.

Pe de altă parte, studiul The LegalTech 2018 Buyer’s Guide, publicat de compania israeliană LawGeex, specializată în domeniul inteligenței artificiale, indică faptul că tot mai multe companii lawtech atrag investiții consistente – 49 milioane dolari numai în luna ianuarie 2018.

Un alt aspect interesant este  dat de creșterea numărului de companii care oferă servicii juridice bazate pe inteligență artificială – de la 44 la 66 în ultimul an iar piața sistemelor de analiză juridică, care extrage cunoștințe din date, se așteaptă să crească de patru ori – la 1,8 miliarde de dolari până în 2022.

Se dă, astfel, o luptă cruntă între algoritmii electronici și algoritmii umani.

Iar această luptă pare că a început să dilueze convervatorismul de care ați dat dovadă mulți ani în privința modului în care vă desfășurați activitatea. Să nu mă înțelegeți greșit, nu am dat verdictul în favoarea algoritmilor electronici, ci doar constat că sunteți mai atenți la asset-ul mare pe care îl avem – de a fi umani. Pentru că, nu-i așa, un robot nu prea poate să empatizeze cu clientul. Iar o bună parte a clienților asta își doresc, să vă simtă aproape atunci când au o întrebare sau o problemă. Și, de cele mai multe ori, sfaturile cele mai apreciate pe care le oferiți clienților nu se bazează doar pe modul în care răspundeți atunci când clientul întreabă „Ar trebui să fac asta?”; ci pe cum răspundeți la întrebarea: „Ați face asta?”. Just as simple as that!

Greu, mult prea greu pentru un robot să transmită încredere. Categoric timpul avocatului rece, cu zâmbet metalic, a apus. Clientul vrea să se simtă în siguranță atunci când vă comunică situația în care se află, obiectivul pe care vrea să-l atingă sau investitorul pe care dorește să-l cucerească.  Încrederea este ceea ce ne dorim, este ceea ce ne separă de mașini; empatie, instinct uman, capacitate de a citi nuanțe, de a construi relații de colaborare.

Nu am priceperea, în prezent, să îmi dau seama cum ar putea un robot să masterizeze o tranzacție sau să realizeze un due dilligence de mecanică a tranzacției. Big data, veți răspunde! Însă, cum foarte bine sublinia Florian Nițu în cadrul interviului, “masterizarea acestor instrumente ține de legal service, de serviciul avocaţial.”

Inteligența artificială este instrumentul de care aveți nevoie, în lumea aceasta grăbită, complexă, interdependentă, de a oferi servicii juridice mai bune, mai rapide și mai eficiente. Vă oferă posibilitatea de a vă concentra pe acea muncă valoroasă pentru client. Însă nu numai în soft-uri trebuie să investiți ci și în resursa umană, în cei care simțiți că se vor adapta schimbărilor de zi cu zi. Pentru că și despre asta este vorba: adaptabilitate.

Da, roboții vor veni peste cei care nu se adaptează. Însă cei care acceptă și îmbrățișează transformarea, vor avea de câștigat.

La bună revedere, stimați avocați! Fiindcă pe roboți, încă, nu îi pot intervieva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here