Despăgubiri în avans pentru un copil de numai cinci ani care și-a pierdut tatăl într-un accident rutier

JGV_Asociatii

Societatea de avocatură JGV și Asociații a reușit să obțină despăgubiri provizorii, până la soluționarea definitivă a laturii civile a cauzei, pentru un copil de numai cinci ani care a rămas orfan, după ce tatăl lui a fost victima unui accident rutier. Bărbatul a decedat după ce mașina în care se afla a intrat într-o autoutilitară. Șoferul vinovat nu a respectat distanța față de mașina din față, iar pasagerul de pe bancheta din spate nu a avut nicio șansă; în urma impactului a fost proiectat în glisiera metalică de pe marginea drumului.

,,Decesul tatălui a survenit în mod violent și intempestiv, lăsându-l pe cel mic fără iubirea și sprijinul atât emoțional cât și financiar al părintelui său. De aproximativ 2 ani mama este singura care asigură necesarul material pentru creșterea și educarea corespunzătoare a minorului,” Mihaela Lepădatu – avocat JGV și Asociații.

Minorul de numai cinci ani, la momentul producerii accidentului, are dreptul la daune încă din etapa urmăririi penale. Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria Buftea, în urma demersurilor făcute de echipa de avocați JGV: Mihaela Lepădatu și Alexandru Calinciuc.

,,În speță nu discutăm despre o vătămare directă, ci despre o situație mult mai gravă, anume decesul tatălui. Am interpretat textele de lege în așa manieră încât instanța să poată acorda despăgubiri provizorii copilului minor al victimei decedate, sub forma unei prestații lunare ținând seama de sporirea nevoilor de viață, acoperirea cheltuielilor de creștere și educare. Toate aceste cheltuieli ar fi fost acoperite de către tatăl reclamantului, dacă nu s-ar fi produs evenimentul rutier,” Alexandru Calinciuc – avocat JGV și Asociații.

În susținerea cererii avocații au invocat dispozițiile dreptului comun al pretenției reclamantului, respectiv prevederile art. 1387  alin.  2 si alin. 3 Cod civil: ,,Despăgubirea pentru pierderea sau nerealizarea câștigului din muncă se acordă, ținându-se seama și de sporirea nevoilor de viață ale celui prejudiciat, sub formă de prestații bănești periodice. La cererea victimei, instanța va putea acorda despăgubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale” și au pus accent pe împrejurările excepționale: ,,În toate cazurile, instanța va putea acorda celui păgubit o despăgubire provizorie pentru acoperirea nevoilor urgente.”

În același timp, Directiva Europeană 2009/103/CE statuează asupra obligației statelor membre UE de a asigura persoanelor vătămate în accidente de circulație soluționarea cu celeritate a pretențiilor de despăgubire: ,,trebuie garantat dreptul specific al părții vătămate de a obține soluționarea litigiului în cel mai scurt timp.”

Caracterul urgent al cererii formulate de către avocați rezultă din necesitatea și dreptul la creșterea în bune condiții a minorului. În lipsa unui sprijin financiar cert și raportat la durata exagerat de mare a desfășurării procesului penal, dreptul minorului la educație ar fi fost afectat, copilul fiind privat de întreținerea ce în mod normal ar fi fost asigurată de către tatăl său.

,,Situația este cu atât mai delicată cu cât traversăm o perioadă economică dificilă, generată de pandemia declanșată de virusul SARS COV 2, iar singurul părinte rămas în viață, respectiv mama, nu ar fi putut acoperi singură nevoile fiului său. Noi am solicitat, prin ordonanță președințială, acoperirea nevoilor lunare de creștere și educare ale reclamantului până la soluționarea acțiunii civile în mod total și definitiv.” Alexandru Calinciuc, avocat JGV și Asociații.

,,Este cert că reclamantul va beneficia de o despăgubire pentru daunele morale și materiale pricinuite de fapta care face obiectul cercetărilor penale, însă, a aștepta momentul plății acestor despăgubiri ar fi însemnat pierderea unor momente esențiale în procesul de educare și investițiile necesare creșterii unui copil. Hotărârea a fost pronunțată de către Judecătoria Buftea astfel încât minorului să i se poată asigura provizoriu compensarea materială a întreținerii pe care i-o acorda tatăl său. În acest fel, urmărind atenuarea impactului dispariției părintelui până la momentul pronunțării unei soluții definitive privind despăgubirile morale cuvenite copilului orfan,” Mihaela Lepădatu – avocat JGV și Asociații.

Între timp, în dosarul penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia a fost pusă în mișcare acțiunea penală împotriva șoferului responsabil de producerea accidentului, acesta fiind cercetat pentru ucidere din culpă, faptă pentru care riscă peste 10 ani de închisoare.

Demersul în fața instanței a fost realizat de echipa formată din avocat Alexandru Calinciuc și avocat Mihaela Lepădatu sub coordonarea Ioanei Culachi, managing associate JGV și Asociații. Este primul caz dintr-o serie de astfel de eforturi făcute de avocații societății de avocatură pentru minorii rămași fără unul sau ambii părinți ca urmare a unor tragice accidente rutiere.

Despăgubiri obținute încă din etapa urmăririi penale

Societatea de avocatură JGV și Asociații a reușit obținerea mai multor despăgubiri provizorii până la soluționarea definitivă a laturii civile a cauzei. Magistrații de la Judecătoria Sector 1 București au admis ca un bărbat din Gorj să primească 15.000 de lei lunar, bani necesari pentru îngrijire medicală. În vârstă de numai 38 de ani, gorjeanul conducea mașina în care se aflau și soția și copilul lui, dar nu a putut evita impactul cu un autoturism venit pe contrasens. Nevinovat, bărbatul a ajuns la spital în stare extrem de gravă.

O altă victorie de acest fel, obținută în instanță, a avut în prim plan victima unui accident rutier grav, produs în județul Olt. Persoana rănită, un tânăr de 24 de ani, fără vreo problemă de sănătate, are dreptul la daune încă din etapa urmăririi penale. Hotărârea a fost pronunțată de Judecătoria Sectorului 1 București, în urma demersurilor făcute de echipa de avocați coordonată de Diana Cotuna, managing associate JGV și Asociații.