Inca de la inceputul lunii septembrie, bucurestenii au putut observa cum minutele pana la serviciu se pot transforma chiar in ore. Din cauza traficului, aceeasi distanta de acasa pana la munca necesita acum mult mai mult timp. Asadar, un angajat ajunge sa petreaca 10 ore, opt ore la serviciu si alte doua pe drum. Acest lucru se intampla oriunde in Europa, de aceea, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a decis ca acei angajati a-i carui job le impune multe intalniri, fara a avea un birou fix, sa considere si drumul pana si de la serviciu ca parte din programul de munca.
Acest timp nu este considerat de majoritarea firmelor ca parte din orele de program. Acest lucru inseamna ca, acele companii care au ca angajati reprezentanti de vanzari, lucratori de ingrijire, montatori etc., pot incalca reglementarile UE privind timpul de lucru. Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene are un efect imens asupra multor companii.
De acum inainte, firmele vor trebui sa reorganizeze programul de lucru pentru a se asigura ca prima si ultima intalnire a angajatilor sa fie aproape de domiciliul acestora.
Instanta a declarat ca hotararea a fost luata pentru protejarea „sanatatii si sigurantei” lucratorilor, asa cum este prevazut in directiva privind timpul de lucru al Uniunii Europene.
Directiva are rolul de a proteja lucratorii impotriva exploatarii de catre angajatori si stabileste noi reglementari cu privire la timpul pe care il lucreaza un angajat, cate pauze pot avea si la cate zile de concediu are dreptul.
Unul dintre obiectivele principale este acela de a se asigura ca niciun angajat din Uniunea Europeana nu lucreaza mai mult decat o medie de 48 de ore pe saptamana.