Dentons si CMS, in refinantarea cu 220 milioane de euro a mall-ului AFI Cotroceni

Grupul israelian AFI Europe a semnat un acord de finantare in valoare de 220 milioane de euro cu consortiul de banci format din nemtii de la Deutsche Pfanbriefbank si austriecii de la Erste Group Bank si Raiffeisen Bank pentru refinantarea centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucuresti.

In aceasta tranzactie, cei de la AFI au fost asistati de firma de avocatura Dentons, in timp ce consortiul de banci a fost reprezentat de firma de avocatura CMS Cameron McKenna.

Apreciem increderea consortiului in AFI Europe si in AFI Palace Cotroceni, in acordarea unui credit atat de important, de 220 milioane de euro. Procesul a fost o reala provocare, avand in vedere valoarea finantarii, participarea a trei banci importante si a faptului ca destinatia era un proiect din Romania. Totusi, dupa cum arata rezultatul de succes, atragerea unor sume mari este posibila in Romania pentru un proiect bun si un dezvoltator cu experienta„, a declarat, intr-un comunicat, David Hay, directorul executiv AFI Europe Romania.

La finalul anului 2007, israelienii de la AFI Europe au luat un credit de 234 de milioane de euro de la Hypo Real Estate pentru dezvoltarea proiectului AFI Palace Cotroceni. In 25 mai 2014, imprumutul a ajuns la scadenta, insa AFI Europe a obtinut o amanare a termenului de rambursare a creditului cu inca doua luni. Pentru refinantarea AFI Palace, proprietarii israelieni au apelat la un consortiu de banci, iar grupul Hypo, devenit intre timp Deutsche Pfanbriefbank, dupa preluarea de catre statul german, a ramas in proiect. Contractul a fost semnat pe o perioada de 5 ani.

AFI Palace Cotroceni, inaugurat in noiembrie 2009, a implicat o investitie de 300 de milioane de euro. Suprafata totala inchiriabila a mall-ului este de 81.000 mp, iar venitul operational net pentru primul trimestru al anului 2014 a fost de 7,3 milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de 6,7% comparativ cu primul trimestru din 2013. Pe baza rezultatelor din trimestrul unu, venitul operational net pentru 2014 este estimat sa depaseasca 29 milioane de euro.

In plus, AFI Palace Cotroceni a inregistrat o crestere a traficului (numarului de vizitatori in mall) la o medie de 55.000 vizitatori pe zi in primele trei luni. Rata de ocupare a crescut in prezent la peste 98%.

AFI Palace Cotroceni era evaluat la finele lunii septembrie la 375 millioane de euro.

AFI Europe opereaza in Romania din 2005, iar AFI Palace Cotroceni este primul proiect de pe piata locala. Compania mai detine in Romania AFI Palace Ploiesti si complexul de birouri AFI Park, de langa mall-ul din Bulevardul Timisoara, dar si terenuri in Bucuresti si Arad pentru proiecte de retail.