Dentons a transmis un aviz juridic și a susținut eliminarea termenului de opoziție din Legea 223/2020 privind simplificarea transferului de acțiuni și plata capitalului social

 Modificările aduse legii vor reduce povara birocratică asupra investitorilor și vor îmbunătăți imaginea României ca mediu favorabil mediului de afaceri

 Andrei Vartires, asociat în cadrul Dentons București, a fost implicat în modificările favorabile din Legea 223/2020 privind simplificarea transferului de acțiuni și plata capitalului social. Cea mai importantă schimbare a fost eliminarea termenului de opoziție de 30 de zile, care a creat sarcini inutile pentru investitori și a afectat climatul general de afaceri prin introducerea unei întârzieri nejustificate în transferul de proprietate. Ca atare, imaginea României a avut de suferit, mai ales că această prevedere nu era în concordanță cu practica obișnuită de afaceri la nivel mondial. Modificarea este favorabilă tuturor societăților cu răspundere limitată (SRL) care doresc să transfere acțiuni către o terță parte, având în vedere că orice potențială obiecție adusă de un creditor nu ar mai putea suspenda transferul.

Am observat că mulți clienți ai noștri înregistrează întârzieri în derularea tranzacțiilor lor, deoarece creditorii, care în toate cazurile erau autoritățile fiscale, pot depune o opoziție care ar întârzia semnificativ transferul de acțiuni timp de mai multe luni și în unele cazuri chiar pentru mai mult mai mult de un an. Am oferit consultanță legislatorilor și am susținut eforturile altor persoane interesate să elimine această opoziție, iar acum ne bucurăm că am înregistrat o victorie majoră pentru clienții noștri și mediul de afaceri din România ”, a spus Andrei Vartires, asociat, Dentons București.

Alte modificări, în afară de eliminarea termenului de opoziție de 30 de zile la transferul acțiunilor unui SRL către o terță parte, constau în eliminarea cerințelor de capital minim, adică 200 RON, și a valorii minime pe acțiune, de 10 RON. De asemenea, nu mai este SRL-urile nu mai sunt obligate să își înregistreze sediul la autoritățile fiscale. Registrul Comerțului, după înregistrarea companiei, va prezenta autorităților fiscale competente documentul care dovedește dreptul de utilizare al companiei asupra sediului său. Alte modificări se referă la eliminarea cerinței ca acordul de cumpărare de acțiuni să fie depus la Registrul Comerțului pentru înregistrarea transferului de acțiuni.

Modificările au un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, deoarece vor reduce povara asupra investitorilor. În plus, această schimbare ar trebui să îmbunătățească imaginea României ca mediu favorabil afacerilor și să atragă mai multe investiții străine, în special în această perioadă plină de incertitudine, provocată de pandemia Covid-19”, a adăugat Andrei Vartires.

Echipa Dentons Romania, sub coordonarea lui Perry Zizzi, furnizează clienților soluții juridice pragmatice și eficiente. În peste două decenii de la intrarea pe piața din România, firma a fost implicată în tranzacții cheie, asistând clienți locali și internaționali din numeroase sectoare de activitate. Cele mai importante arii de practică includ drept financiar-bancar, dreptul pieței de capital,  drept imobiliar, drept societar, dreptul muncii, energie și infrastructură, concurență și litigii.