Deloitte: Romania trebuie sa acorde facilitati societatilor dispuse sa se supuna periodic controalelor vamale

Romania poate sa acorde facilitati precum amanarea platii TVA la import, reducerea nivelului de garantie solicitat sau prioritatea la vamuire, societatilor care sunt dispuse sa se supuna periodic unui control riguros al autoritatii vamale, cunoscute sub numele de Operator Economic Autorizat (AEO).

„Acesta este modelul folosit in Rotterdam, cunoscut sub numele de supraveghere pe orizontala a comertului.  Rezultatele se vad: avem 30 de AEO in Romania si aproape 1.000 de AEO in Olanda din 2008 pana in prezent.  Autoritatea vamala are incredere in importurile realizate prin AEO, prin urmare are mai mult timp sa se concentreze asupra societatilor care nu detin aceasta calitate, sporind astfel eficienta controalelor vamale”, spune Mihai Petre, Senior Manager, Deloitte Tax.  

Supravegherea orizontala este un pas esential pentru imbunatatirea activitatii autoritatilor vamale si este strans legata de numarul de AEO-uri din Romania. Odata ce Romania va incuraja societatile sa aplice si sa obtina statutul de AEO prin acordarea de facilitati, va spori numarul de AEO-uri si, implicit, siguranta comertului cu bunuri.