Deloitte a fost consultant coordonator al Chimcomplex în demersul de obținere a unei finanțări de 164 de milioane de euro pentru preluarea Oltchim

O echipă mixtă de experți ai Deloitte Marea Britanie, Deloitte România și Reff & Asociații, membră a rețelei globale Deloitte Legal, a oferit consultanță companiei Chimcomplex SA Borzești în demersul de obținere de finanțare pentru a susține integral preluarea activelor Oltchim SA, aflată în insolvență, tranzacție în urma căreia va rezulta cel mai mare producător de produse chimice din România. Chimcomplex a obținut o finanțare totală de 164 de milioane de euro de la instituțiile financiare internaționale VTB Bank Europe SE (cu sediul în Frankfurt) și Credit Suisse AG, prin divizia specializată în investiții (cu sediul la Zurich), sumă care va susține integral achiziția Oltchim și va asigura capital de lucru.

Această tranzacție reprezintă un reper pentru piața din România, combinând două dintre cele mai mari companii chimice din țară. Ea va duce la o transformare a companiei Chimcomplex și va revigora industria locală de produse chimice.

La încheierea tranzacției, Ștefan Vuza, Director General și Președinte al Chimcomplex, a comentat: „Finalizarea procesului de achiziție a activelor Oltchim marchează un moment important în dezvoltarea companiei noastre, este un succes extraordinar pentru echipa noastră și reprezintă un nou început pentru întreaga industrie de profil din România”.

Echipa Deloitte Marea Britanie a fost condusă de Floris Hovingh, Partener, Head of Alternative Capital Solutions, care a declarat: „Suntem încântați de rezultatul acestui proces de obținere de finanțare, care reprezintă o premieră în Europa de Est și un punct de reper istoric în evoluția sectorului românesc de produse chimice”.

George Mucibabici, Președinte Deloitte România, care a condus implicarea echipei locale a Deloitte, a adăugat: „Îi mulțumim domnului Vuza pentru încrederea pe care ne-a arătat-o din nou în calitate de consultanți și mă bucur că, prin eforturile comune ale Deloitte și ale echipei sale de conducere, am putut contribui la acest succes”.

Echipa locală specializată în consultanță financiară, coordonată de Ioana Filipescu, Partener Consultanță în Fuziuni și Achiziții, și condusă de Florin Păunescu, Director, a asigurat revizuirea documentației financiare și pregătirea documentației necesare pentru obținerea finanțării. „Suntem mândri că am fost parte din acest proiect și suntem nerăbdători să ne folosim experiența în tranzacții viitoare”, a declarat Ioana Filipescu, Partener Consultanță în Fuziuni și Achiziții, Deloitte România.

Andrei Burz-Pînzaru, Managing Partner la Reff & Asociații (Deloitte Legal), care a întocmit raportul de due diligence juridic al împrumutatului, a comentat: „Suntem mândri că am asistat din nou într-o tranzacție de top, cu atât mai mult cu cât aceasta reprezintă o premieră pe piața finanțărilor din România”. Georgiana Singurel, Partenerul care a coordonat echipa Reff & Asociații implicată în procesul de due diligence, a declarat: „A fost un proiect la care au lucrat 13 avocați din echipa noastră pentru a acoperi toate aspectele unei asemenea tranzacții complexe, abordând diferite arii precum legislația privatizării, drept societar, protecția mediului, ajutoare de stat/concurență, financiar-bancar și imobiliar, precum și pentru a sprijini clientul să răspundă tuturor solicitărilor venite din partea finanțatorilor, oferind confortul necesar în multiplele aspecte juridice implicate și contribuind astfel la finalizarea acestei tranzacții”.