Deficitul bugetar a atins 2,4 miliarde de lei in primele doua luni din 2013

Deficitul bugetar dupa primele doua luni ale anului a atins un nivel de 2,44 miliarde de lei, echivalent cu 0,39% din Produsul Intern Brut (PIB), mai mic fata de cel de nivelul de 2,7 miliarde lei, sau 0,46% din PIB, din aceeasi perioada a anului trecut.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 29,28 miliarde lei, reprezentand 4,7% din PIB, au fost cu 0,1% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent, scrie Ziarul Financiar.

Impozitul pe venit a crescut cu 11,9% fata de aceeasi perioada din anul precedent, in timp ce impozitul pe profit inregistreaza o scadere cu 1,2 miliarde lei ca urmare a faptului ca termenul de plata a acestuia a fost decalat de la 25 ianuarie la 25 martie ale anului, astfel ca veniturile colectate din impozitul pe profit vor fi comparabile ca nivel de incasare la sfarsitul trimestrului I 2013, potrivit Ministerului Finantelor.

Evolutii favorabile s-au inregistrat si la accize (+18,9%) si contributii de asigurari (+2,4%).

Veniturile din taxa pe valoare adaugata a crescut cu 2,6% fata de aceeasi perioada din anul precedent, in conditiile in care incasarile au fost mai mari cu 5%, in timp ce rambursarile au urcat cu 12%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 31,73 miliarde lei, reprezentand 5,1% din PIB, s-au redus in termeni nominali cu 0,7% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 8,4%, ca urmare a accelerarii procesului de achitare a arieratelor de catre autoritatile locale si de catre fondul national de sanatate.

Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 2,7 miliarde lei (0,47% din PIB).

Guvernul a construit bugetul pentru acest an avind in vedere un deficit de 2,1% din PIB.