Decizie în Dosarul Băneasa: ÎCCJ, Secția Penală, a admis cele nouă apeluri formulate de părțile interesate implicate în proces, respectiv instituții bancare, hipermarketuri și centre comerciale. Patru instituții bancare sunt reprezentate de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis pe 12 iunie 2020, apelurile declarate de cele nouă părți interesate care au formulat apel în „dosarul Băneasa”, printre care și Alpha Bank România S.A., Unicredit Bank S.A., Unicredit SPA Italia și NBG Bank Malta Limited, cele patru instituții bancare fiind reprezentate de avocați din cadrul departamentului de drept penal al Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP). Prin soluția pronunțată, ICCJ a dispus desființarea sentinței apelate, trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel București și desființarea tuturor formelor de executare a măsurilor asigurătorii luate prin sentința penală atacată.

Apărarea băncilor a fost asigurată de avocații Călin-Andrei Zamfirescu, Senior Partner ZRVP,  George Avram, Senior Associate ZRVP și Ionuț Chisăr, Senior Associate ZRVP.

În urma acestei soluții, un nou judecător din cadrul Curții de Apel București urmează să judece latura civilă a dosarului „Băneasa”, iar părțile interesate vor avea posibilitatea să își apere drepturile dobândite cu bună-credință.

Reamintim că judecătorul din cadrul Curții de Apel București a dispus în anul 2018, prin sentința apelată și fără a cita persoanele interesate Alpha Bank România S.A., Unicredit Bank S.A., Unicredit SPA Italia și NBG Bank Malta Limited, că imobilul compus din teren, în suprafață de 224,6 hectare și construcții este proprietatea publică a Statului român, dispunând restituirea acestuia către Statul român. Prin aceeași sentință s-a dispus și înființarea unor popriri asigurătorii asupra conturilor inculpaților și părților responsabile civilmente până la restituirea integrală a terenului în suprafață de 224,6 hectare, evaluat prin raportul de constatare tehnico-științifică efectuat în cauză la suma de 6.194.722.180.586,5 lei (echivalent a 180.821.091 dolari USA, la nivelul anului 2006), precum și a sumei de 1.418.646,6 lei (contravaloarea construcțiilor demolate).