Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 15/2015, care vizeaza exercitarea fara drept a profesiei de avocat in cadrul barourilor paralele, publicata in Monitorul Oficial

Legea nr. 51/1995 reglementeaza forme unice si exclusive de organizare profesionala a avocatilor in Romania iar persoanele care exercita activitati specifice acestei profesii in cadrul altor structuri comit infractiunea de exercitare fara drept a unei profesii, emisa de Curtea Suprema. 

In data de 3 noiembrie 2015, in Monitorul Oficial nr. 816, a fost publicata Decizia nr. 15/2015 privind examinarea recursului in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vizand interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 348 din Codul penal (corespondent al art. 281 din Codul penal anterior), in ipoteza exercitarii activitatilor specifice profesiei de avocat de catre persoane care nu fac parte din formele de organizare profesionala recunoscute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificările ulterioare.

Concluzia finala, bazata pe  temeiul legii nr. 51/1995, subliniza faptul ca exista o singura uniune profesionala si un singur barou in fiecare judet, astfel incat persoanele care exercita activitati specifice profesiei de avocat in cadrul unor barouri paralele cu cele care fiinteaza in temeiul legii savarsesc infractiunea prevazuta de art. 348 din Codul penal (art. 281 din Codul penal anterior) privind exercitarea fara drept a unei profesii.

Adaugand explicatii suplimentare Deciziei, Curtea a pornit de la analiza instoricului reglementarilor privind organizarea profesiei de avocat si a constatat ca din succesiunea in timp a acestora rezulta ca formele de organizare la nivel teritorial a profesiei de avocat, indiferent de denumirea acestora (“barouri”,“colegii”), nu au fost niciodată desfiintate in Romania, operatiunea juridica  utilizata de legiuitor fiind aceea a transformarii persoanei juridice, in sensul ca prin acelasi act normativ s-a prevazut desfiintarea persoanelor juridice existente, concomitent cu infiintarea in locul acestora a unor alte persoane juridice, ca succesoare in drepturi si obligatii ale celor dintai.

Asadar, Legea nr. 51/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, reglementeaza forme unice si exclusive de organizare profesionala a avocatilor in Romania, in sensul ca aceasta profesie poate fi exercitata numai de avocati inscrisi in barou (existand si functionand cate un singur barou in fiecare judet), component din Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.), ca unica structura nationala a ordinului profesional al avocatilor din Romania .

Prin urmare, apare ca fiind evident faptul ca singura modalitate legala  de exercitare a profesiei de avocat este cea prevazuta de Legea nr. 51/1995, republicată, cu modificările ulterioare, şi este conditionată de inscrierea in tabloul unui barou component al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, forma de organizare profesionala unica si exclusiva.

De la data publicarii in Monitorul Oficial, Decizia nr. 15 din data de 21 septembrie 2015 devine obligatorie pentru instante, potrivit art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala.

ecaterina.virgolici@lhm.ro