ÎCCJ. Șase luni sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor din penitenciare

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a afirmat marți, că șase luni sunt insuficiente pentru a rezolva problemele din penitenciare, în contextul pronunțării deciziei CEDO privind condițiile din închisori, informează Agerpres.

Întrebată ce crede despre termenul de șase luni primit de România pentru a elabora un plan de reabilitare a penitenciarelor, Cristina Tarcea a afirmat că pentru prezentarea unui calendar, termenul ar putea fi suficient. Pentru rezolvarea tuturor problemelor din penitenciare însă, șase luni sunt insuficiente. Președintele ÎCCJ a mai declarat că se aștepta la o astfel de decizie, având în vedere că din 2003, de la prima condamnare, și până în prezent, nu s-au luat multe măsuri de îmbunătățire a condițiilor din penitenciare.

Printre recomadările CEDO se numără munca în folosul comunității și utilizarea brățărilor electronice. Cristina Tarcea a precizat că acestea nu sunt noutăți, fiind chestiuni despre care s-a mai discutat de-a lungul timpului în lumea juridică.

În ceea ce privește purtarea brățărilor, specifică președindele ÎCCJ, măsurile nu fost aplicate din considerente de ordin financiar. Despre munca în folosul comunității, Cristina Tarcea a precizat că trebuie avut în vedere ca această soluție să nu se transforme în dublă incriminare.

Întrebată despre grațiere, Cristina Tarcea a afirmat că nu se opune acestui lucru, însă ar trebui văzut dacă grațierea rezolvă într-adevăr, pe termen lung, problema supraaglomerării penitenciarelor.