De ce candidez pentru demnitatea de Consilier al Consiliului Baroului Bucuresti

Pentru ca apreciez ca am experienta necesara in solutionarea, impreuna cu colegii mei, a problemelor profesiei, experienta dobandita in cei 40 de ani de avocatura, din care 38 de ani in Baroul Bucuresti, si pentru ca, din 1996 si pana in 2011, am indeplinit demnitatea de Consilier si Cancelar al Baroului Bucuresti si tot de atunci si pana in prezent, prin mandatul dat de dumneavoastra, colegii mei, reprezint Baroul Bucuresti in Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Pentru ca niciodata in perioada de 40 de ani pe care eu am parcurs-o in profesie si in Baroul Bucuresti, perioada care a cuprins si suisuri si coborasuri, si din nou suisuri, repet, niciodata profesia de avocat nu a fost umilita cum este in prezent.

Umilinta consta in aceea ca aria de activitate a profesiei a fost restransa drastic in favoare altor profesii, din care unele fara a necesita o pregatire in specialitatea juridica, desi activitatea de consiliere a cetatenilor este o profesie si nu o meserie.

Umilinta consta si in modul in care distinsii nostri magistrati si procurori, din pacate din ce in ce mai multi, ne trateaza nu ca parteneri in infaptuirea actului de justitie, ci ca auxiliari necesari in infaptuirea actului de justitie si, de cele mai multe ori, in legalizarea actului de justitie pe care ei il indeplinesc.

Pentru a readuce in randul colegilor mei din Baroul Bucuresti, barou ce reprezinta mai mult de 40% din avocatura romaneasca, mandria si responsabilitatea de a fi membru al acestui barou, de a repune profesia in drepturile pe care legea ni le confera, iar noi sa ne desfasuram activitatea in respectul fata de profesie, in respectul fata de principiul cofraternitatii, al respectului de sine si fata de colegul de langa tine.

Am crezut in anul 2011 ca este momentul ca generatia matura din profesie si de varsta a doua, generatie matura atat profesional, cat si intelectual, sa-si asume ea responsabilitatea conducerii destinelor profesiei pentru o perioada de cel putin 20 de ani.

Constat ca tot mai multi colegi cu maturitate profesionala stau deoparte, nu vor sa intre ”in teren” si considera ca, daca ei sunt corecti si activitatea lor corespunde legii, este suficient.

Cu multi dintre dumneavoastra am discutat personal si am incercat sa va conving ca este nevoie de un colectiv compus, intai si intai, din oameni de buna credinta, dedicati profesiei si care sa-si rupa din timpul odihnei lor interesului general.

Doresc sa va fac sa intelegeti ca este nevoie de dumneavoastra pentru a decide destinele profesiei si ca trebuie sa fim din ce in ce mai uniti pentru a putea determina autoritatea statului, legislativa si administrativa, sa inteleaga ca dispozitiile art. 24 din Constitutia Romaniei, care consfinteste dreptul la aparare al cetateanului si dreptul lui de a-si alege un anumit avocat, nu este o norma legislativa oarecare, ci este fundamentul statului de drept.

Am convingerea ca impreuna vom reusi!

Av. Nicu Tiberius (foto articol)