D&B David si Baias, decizie favorabila la ICCJ in cazul Nidera vs. ANAF privind dreptul de deducere a TVA

Dreptul de deducere a TVA trebuie respectat chiar daca documentele justificative nu indeplinesc toate conditiile de forma, iar deductibilitatea TVA nu poate fi conditionata de existenta altor documente justificative, cu exceptia facturii fiscale, arata o decizie recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Curtea Suprema s-a pronuntat, astfel, favorabil cererii clientului D&B David si Baias, societatea Nidera Romania, de a i se acorda dreptul de deducere a unei sume de aproximativ 11 milioane de lei reprezentand TVA, drept pe care ANAF l-a contestat ca urmare a unor vicii de forma a documentelor justificative si a facturilor fiscale.

Litigiul a avut ca obiect anularea unei decizii de impunere prin care organele fiscale au negat dreptul de deducere a TVA invocand faptul ca avizele de insotire a marfii si celelalte documente justificative nu contin toate elementele formale si de asemenea facturile fiscale tipizate nu ar fi completate cu toate informatiile prevazute de respectivul formular de factura, desi aceste informatii nu se regasesc printre elementele prevazute de art. 155 Cod fiscal. Actul administrativ fiscal anulat a fost intemeiat de organele fiscale in baza Deciziei nr. V din 2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pronuntata intr-un recurs in interesul legii cu forta juridica obligatorie.

Aceasta decizie este foarte importanta pentru toti contribuabilii din Romania, consfintind dreptul acestora de a deduce TVA, chiar si in situatia in care facturile fiscale nu indeplinesc toate conditiile de forma, aratand inca o data prevalenta fondului in fata formei in dreptul fiscal. Solutia instantei supreme este cu atat mai notabila cu cat aceasta inlatura de la aplicare Decizia nr. V din 2007 care, desi adoptata dupa data aderarii Romaniei la UE, interpreteaza forma Codului fiscal in vigoare la 1 ianuarie 2004 si prevederile H.G. nr. 831/1997 (abrogata la 1 ianuarie 2007), fiind invocata de organele fiscale, si chiar de instantele de judecata, pentru a nega dreptul de deducere a TVA in situatia in care contribuabilul nu prezinta, pe langa factura fiscala, si alte documente justificative (avize de insotire a marfii). Prin aceasta solutie se confirma faptul ca un recurs in interesul legii solutionat in asemenea circumstante nu poate fi opus dreptului european”, a declarat Dan Dascalu, Partener, D&B David si Baias, liderul echipei de litigii fiscale si coordonatorul echipei de avocati implicata in acest dosar.

Solutia obtinuta in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie este rezultatul eforturilor echipei de avocati specializati in litigii fiscale formata din Dan Dascalu – Partener D&B David si Baias si Ana Maria Iordache – Avocat Senior D&B David si Baias.