Danila, Petre & Asociatii (DPA) a obtinut achitarea unei societati comerciale prin hotarare judecatoreasca definitiva

Casa de avocatura Danila, Petre & Asociatii (DPA) a obtinut printr-o hotarare judecatoreasca definitiva  achitarea SC Active Recovery SRL, inculpata alaturi de unul dintre angajatii sai, prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria  Cluj Napoca, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

„Actul de inculpare a retinut ca angajatul clientei noastre  ar fi luat fara drept din posesia  utilizatorului din cadrul unui contract de leasing, placutele de inmatriculare ale autovehiculului proprietatea societatii de leasing, imprejurare ce, in opinia rechizitoriului, ar fi fost de natura sa  atraga raspunderea penala nu  numai a angajatului, ci si a angajatorului, pentru ca angajatul a actionat in realizarea obiectului de activitate si interesul persoanei juridice, societate comerciala ce desfasura actiuni de recuperare bunuri si creante.

In mod corect a retinut prima instanta ca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat in sarcina persoanei fizice inculpate si nici in sarcina clientei noastre, persoana juridica. Judecatorul cauzei a stabilit ca nu poate fi retinuta in cauza existenta scopului insusirii bunurilor pe nedrept, atata vreme cat  placutele de inmatriculare au fost ridicate pentru a determina utilizatorul la predarea autovehiculului, avand in vedere ca fusese reziliat contractul de leasing si nu mai avea dreptul de a utiliza masina.

Recursul declarat de reprezentantii Ministerului Public prin care s-a solicitat condamnarea clientei noastre la pedeapsa amenzii penale si la pedeapsa complementara a suspendarii activitatii in realizarea careia s-ar fi savarsit infractiunea, a fost respins ca nefondat de Curtea de Apel Cluj”, potrivit reprezentantilor DPA.

” Apreciem  decizia Curtii de Apel, care a mentinut sentinta  de achitare a  clientei noastre, societate comerciala,  inculpata prin rechizitoriu pentru savarsirea infractiunii de furt calificat. Consideram ramanerea definitiva a sentintei de achitare drept o confirmare a expertizei noastre in domeniul criminalitatii de business. In materia raspunderii penale a persoanei juridice – introdusa prin Legea nr. 278/2006 pentru modificarea si completarea Codului Penal –  nu putem spune ca exista o practica judecatoreasca bogata. Nu putem decat sa ne bucuram ca prin aportul nostru profesional am contribuit la formarea unei practici judiciare in acest domeniu”, a declarat Cristian Winzer (foto), coordonatorul departamentului „Criminalitate de business” din cadrul DPA.