Dan Oancea, candidat la functia de presedinte al UNBR: “Voi continua sa lupt pentru ocrotirea valorilor fundamentale ale profesiei si a intereselor tuturor avocatilor“

Dan Oancea (foto), vicepresedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si candidat la functia de presedinte al acesteia, a acordat un interviu in exclusivitate portalului juridic Legal Marketing in care explica imprejurarile care ar putea conduce la alegerea sa in pozitia de lider al avocatilor din Romania, devoaland, totodata, obiectivele pe care si-a propus sa le indeplineasca in cazul in care va fi ales in acest post.

Redam integral, mai jos, interviul cu Dan Oancea.

I: Domnule Vicepresedinte Dan Oancea, la sedinta Comisiei Permanente de la Sibiu din 22/23 mai a.c. ati anuntat ca veti candida pentru functia de consilier al UNBR, functie in care, daca veti fi ales, va veti depune candidatura pentru a deveni Presedinte al UNBR; ati devenit astfel contracandidatul actualului Presedinte, dl. Gheorghe Florea, care si-a anuntat, la randu-i, intentia de a candida pentru cel de-al treilea sau mandat. Nu ati iesit pana acum in spatiul public cu privire la acest aspect. De ce ?

R: Nu intentionez, nici de aceasta data, sa acord un interviu in adevaratul sens al cuvantului; socotesc insa ca repetatele solicitari venite din partea mass-media sunt legitime si imi impun sa fac cunoscute cateva ganduri.

In primul rand, regulamentul de organizare si functionare a UNBR, spre deosebire de regulamentele de alegeri ale barourilor, nu prevede institutia campaniei electorale pentru accederea in functiile si structurile de conducere ale UNBR. Candidand pentru functia suprema, care presupune, printre altele, cunoasterea regulilor interne ale UNBR, mi s-a parut firesc sa nu fiu tocmai eu acela care nu tine cont de ele.

In al doilea rand, candidatura pentru aceasta functie este supusa unei duble conditionalitati: mai intai, alegerea de catre membrii Congresului, in Consiliul UNBR si abia apoi, avand calitatea de consilier al UNBR, prezentarea candidaturii pentru functia de Presedinte al UNBR. Nu puteam asadar sa anunt: ”Candidez pentru functia de Presedinte al UNBR, pentru ca ar fi insemnat sa fi ignorat prima candidatura, sau in cel mai bun caz, sa o fi considerat drept o nesemnificativa formalitate, ceea ce cu siguranta nu este, cel putin pentru mine. De aceea, la sedinta Comisiei Permanente de la Sibiu am declarat: ”Daca voi fi ales in Consiliul UNBR, voi candida pentru functia de Presedinte al UNBR”.

In al treilea rand, la acest nivel avem de a face cu un vot reprezentativ, electorii fiind reprezentantii barorurilor membre ale UNBR si, deci, cei care sunt prezumati a cunoaste cel mai bine activitatea organelor profesiei si a celor alesi in acestea. De aceea, consider ca ei vor cantari cu atentie activitatea pe care am desfasurat-o pana acum in interesul corpului profesional, chiar daca un vicepresedinte care, fiind in sprijinul profesiei, isi ajuta permanent presedintele, nu este intotdeauna la fel de vizibil ca presedintele cu care face echipa. Ar fi fost deci poate vexant pentru unii din ei sa le reamintesc, de nu stiu cate ori, ceea ce am facut; pe de alta parte, nu cred ca in acest mod as putea sa schimb optiunea celor care nu au apreciat ce am facut sau celor care, oricum, il apreciaza mai mult pe contracandidat. Acest sistem de vot reprezentativ explica, de altfel, de ce nu este prevazuta regulamentar institutia campaniei electorale la alegerile pentru organele UNBR. Acestea sunt precizarile pe care am dorit sa le fac, mai ales ca pana acum multi confrati m-au intrebat de ce nu sunt „activ” pe plan electoral, primind chiar si reprosuri in acest sens.

I: Si totusi, nu credeti ca ar trebui sa anuntati macar directiile sau prioritatile pe care le veti avea in vedere in cazul in care veti fi ales?

R: Dati-mi voie sa va raspund cu o contra-intrebare: Credeti ca aceste prioritati pot fi altele decat cele pentru care muncesc de cand am fost ales in calitate de vicepresedinte al UNBR si care au fost stabilite in forumul organelor colective ale profesiei? Presedintele si vicepresedintii sunt organe unipersonale executive. Ei aduc la indeplinire hotararile Congresului avocatilor iar, in intervalul dintre sesiunile Congresului, pe cele ale Consiliului UNBR, toate acestea fiind luate cu respectarea regulilor democratice care carmuiesc procesul decizional. Vointa colectiva a acestor structuri, care la randul ei, exprima vointa barourilor componente ale UNBR si mai departe, a avocatilor care compun aceste barouri, este cea care stabileste directiile si prioritatile. Forta corpului profesional, cel putin in acceptiunea mea, sta in forta avocatilor care il compun si nu in cea a organelor profesiei care sunt doar expresia vointei lor. De aceea m-a intristat cand am auzit ca s-ar vehicula ideea ca as reprezenta interesele unor grupuri de avocati sau ale unor forme de exercitare ale profesiei. Cine ma cunoaste, stie ca, desi am defecte ca orice om, nu le am pe cele ale fatarniciei, inconsecventei si limbajului dublu. Cu alte cuvinte, pe scurt, voi continua, ca si pana acum, sa lupt pentru ocrotirea valorilor fundamentale ale profesiei si a intereselor tuturor avocatilor. In acest context, cred ca este utila precizarea ca, la fel ca peste 90% din avocatii din Romania, imi exercit profesia ca titular al unui cabinet individual de avocat.

I: Ce va caracterizeaza si care ar fi stilul de conducere pe care l-ati aborda?

R: Nu sunt un om complicat. Spun ceea ce gandesc, sunt adeptul exprimarii clare si directe, in cuvinte putine dar neechivoce. Ii pretuiesc pe confrati si pe colaboratori si le acord incredere, plecand de la premisa ca toti urmarim aceleasi scopuri. Imi sunt straine suspiciunea si cultivarea teoriilor conspirationiste, fara a fi insa un naiv. Cine imi inseala insa aceasta incredere, greu o mai poate redobandi. Imi plac dezbaterile reale, democratice, si deciziile luat in mod colegial, convins fiind ca hotararile cu adevarat bune ale profesiei sunt cele nascute din confruntarea si echilibrarea de idei, nu cele care sunt prefabricate pentru a fi supuse unui proces confirmativ. Imi doresc ca activitatea organelor colective ale UNBR sa se desfasoare intr-un climat de incredere reciproca intre membrii lor, fara temeri si fara prejudecati. Actul de conducere a profesiei trebuie sa fie limpede, previzibil, desfasurat intr-o atmosfera parteneriala si relaxata. Nu sunt omul deciziilor pripite, luate sub imperiul emotiei sau sub presiunea unui anumit context. Lucrurile trebuie cantarite cu intelepciune iar reactiile trebuie sa fie intotdeauna concordante cu amploarea si gravitatea factorului cauzal, mai ales in contextul unei vieti sociale atat de complicate cum este cea de la noi.

In fine, mi s-a reprosat ca nu sunt destul de ”vocal”. Nu cred ca aceasta este trasatura definitorie a unui om intr-o asemenea functie, mai ales in cadrul unui colectiv decizional compus din profesionisti maturi, intelepti si experimentati. Imi mai doresc sa reusesc sa ii atrag in viata profesiei pe avocatii tineri, insuficient cuprinsi in structurile de conducere, dar care, constituiti in grupuri de lucru, constituie un rezervor de idei novatoare.

I: Domnule vicepresedinte, va multumesc si va doresc succes!

R: Si eu va multumesc pentru ocazia oferita de a da unele lamuriri care, cu siguranta, erau necesare.