Dan Dascalu, Partener al D&B David si Baias, a lansat o carte dedicata contenciosului fiscal

Dan Dascalu (foto), Partener in cadrul firmei de avocatura corespondente a PwC in Romania, D&B David si Baias, a lansat azi cartea Tratat de Contencios Fiscal, o ampla lucrare dedicata procedurii fiscale si litigiilor fiscale din Romania.

Volumul, aparut la editura Hamangiu, are la baza lucrarea de doctorat a lui Dan Dascalu, sustinuta magna cum laudae in cursul anului 2013 sub indrumarea profesorului universitar dr. Viorel-Mihai Ciobanu de la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Originile acestei lucrari se regasesc cu mai bine de un deceniu in urma atunci cand am facut parte dintr-un colectiv de specialisti care a lucrat alaturi de reprezentantii Ministerului Finantelor Publice la ceea ce trebuia sa fie un Cod de Procedura Fiscala, iar la scurt timp apoi,  am considerat utila  publicarea unui studiu care sa reliefeze problemele practice cu care s-ar putea confrunta contribuabilii in aplicarea noului act normativ. Dupa publicarea acelui studiu in 2005, am simtit nevoie sa adancesc cercetarea, tratand inclusiv doctrina romaneasca interbelica din domeniu, dar si practica europeana fiscala contemporana sau mai veche, iar prilejul pentru o lucrare de mai mare anvergura a fost admiterea la Scoala doctorala a Facultatii de Drept din cadrul universitatii Bucuresti, sub coordonarea Domnului Profesor Ciobanu, caruia tin sa-i multumesc si pe aceasta cale pentru sprijinul si indrumarea pe care mi le-a oferit pe parcursul realizarii lucrarii”, a declarat Dan Dascalu, autorul volumului lansat astazi.

Mihaela Mitroi 

Dan Dascalu este unul dintre cei mai buni specialisti romani in procedura fiscala, iar aceasta lucrare monumentala va deveni fara indoiala o lectura obligatorie pentru toti cei care se pregatesc pentru o cariera in domeniul dreptului fiscal, dar si pentru practicieni. Dan este totodata autorul unei premiere pentru dreptul fiscal romanesc – deciziile obtinute in instantele europene prin care statul roman a fost obligat la plata de dobanzi penalizatoare pentru sumele de TVA rambursate cu intarziere – fapt ce a echilibrat cu adevarat raportul de forte dintre autoritatile fiscale si contribuabilii romani. Acest drept a fost de altfel consfintit si prin recent adoptata OUG 8/2014. Suntem incantati ca avem in cadrul PwC Romania un specialist in drept fiscal atat de reputat”, a declarat Mihaela Mitroi (foto), Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Cartea se bazeaza pe o abordare interdisciplinara, tratand subiecte de drept financiar, fiscal, drept administrativ, indeosebi cele legate de contenciosul administrativ, dar si al dreptului procesul civil. De asemenea, lucrarea detaliaza dificultatile intalnite in legislatia de procedura fiscala romaneasca subliniind interpretarile diferite din jurisprudenta, dar si opiniile contradictorii din doctrina.

In fine, Dan Dascalu propune mai multe solutii de imbunatatire a legislatiei fiscale din Romania cum ar fi prevenirea si combaterea situatiilor curente de intarziere exagerata a solutionarii contestatiilor fiscale, prin recunoasterea dreptului contribuabilului la solutionarea directa a disputei in fata instantelor de judecata.

Multe dintre concluziile acestei lucrari izvorasc de la problemele practice cu care m-am confruntat reprezentand clientii D&B David si Baias si PwC Romania de-a lungul a peste 15 ani de experienta. Iar miza acestei carti este pana la urma imbunatatirea si clarificarea legislatiei de procedura fiscala si a practicii judecatoresti aferente acesteia, in asa fel incat sa prevenim si diminuam fenomenul contenciosului fiscal, ceea ce cred ca este spre binele tuturor celor implicati– atat contribuabili, cat si stat, prin autoritatile fiscale si instantele judecatoresti chemate sa solutioneze disputele fiscale”, a conchis Dan Dascalu.