Curtea de Apel București judecă procesul torționarilor inginerului Gheorghe Ursu

Curtea de Apel București judecă, miercuri, primul termen din procesul torționarilor inginerului Gheorghe Rusu, privind dosarul în care fostul șef al Securității și alți doi ofițeri ai aceluiași departament sunt acuzați de infracțiuni contra umanității, informează surse judiciare.

Torţionarii disidentului Gheorghe Ursu au fost trimişi în judecată la data de 1 august 2016 de procurorii militari de la Parchetul instanţei supreme. La acea vreme, Marin Pîrvulescu, maior în rezevră, și Vasile Hodiș, colonel în rezervă, au fost acuzați de infracțiuni contra umanității, în complicitate cu Tudor Postelnicu, fost șef al Departamentului Securității Statului.

Judecarea dosarului trebuia să înceapă în 24 februarie, la instanţa supremă, dar cauza a fost amânată pentru 16 martie când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să trimită dosarul către Curtea de Apel București.

Potrivit rechizitoriului, în perioada ianuarie – noiembrie 1985, inginerul disident Gheorghe Emil Ursu a făcut obiectul urmăririi informative şi judiciare, pentru acte sau fapte considerate ostile regimului comunist, fiind arestat la 21 septembrie 1985, în Spitalul Penitenciar Jilava.

Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, susține că tatăl său a fost victima unui asasinat politic.

„Am descoperit la CNSAS, recent, documente care arată că Securitatea aşa lucra. Era o metodă de a folosi pretexte de drept comun pentru a închide, a tortura disidenţi politici. A fost un asasinat politic intenţionat tocmai că să nu relateze regimul la care a fost supus în închisoare”, declara atunci Andrei Ursu.

Potrivit probelor din dosar, reprezentanţii Departamentului Securităţii Statului erau interesaţi de legăturile lui Gheorghe Ursu cu postul de radio Europa Liberă dar și cu lumea literară din țară și din diaspora. Porcurorii susțin că Marin Pîrvulescu, principalul anchetator al lui Gheorghe Ursu, secondat de Vasile Hodiş, au participat la torturarea sistematică şi, în final, la uciderea disidentului.

Până acum, pentru moartea lui Gheorghe Ursu au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă cu Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost şef al Direcţiei Cercetări Penale şi Mihail Creangă, fost şef al Arestului Miliţiei Capitalei.