Curtea de Apel Bucuresti anuleaza decizia Consiliului Concurentei de sanctionare a unei practici concertate in domeniul armamentului

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) – Sectia a VIII-a de Contencios Administrativ si Fiscal a admis cererea Sig Sauer GmbH & Co KG de anulare a Deciziei Consiliului Concurentei nr. 44/2014‎, prin care Sig Sauer a fost sanctionata cu o amenda contraventionala in cuantum de peste 7 milioane lei.

Compania germana, fondata in 1853, este unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de armament, fiind cunoscuta indeosebi pentru revolverele sale, aflate de mult timp in utilizarea fortelor de politie si securitate din multe state de pe glob.

In luna noiembrie 2013 compania, alaturi de alte 3 societati,  a fost sanctionata de catre Consiliul Concurentei pentru o presupusa incalcare a art. 5 alin. (1) lit. f) din Legea concurentei si a art. 101 TFUE, incalcare ce ar fi constat intr-o practica concertata de participare cu oferte trucate, prin impartirea produselor licitate, in cadrul procedurilor de achizitie publica organizate de MApN, pentru achizitia de produse din gama „armament de infanterie” si „aparatura optica”, in perioada anilor 2005-2007.

Curtea de Apel Bucuresti a admis in parte actiunea formulata de Sig Sauer si a dispus anularea deciziei de sanctionare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste compania, solutia instantei fiind supusa recursului la ICCJ.

„Problematica foarte diversa dedusa judecatii, incluzand aspecte de procedura, intereferentele dreptului comunitar al concurentei cu cel romanesc, aspecte de maxima noutate in dreptul concurentei precum intelegerile de tip „hub-and-spoke” si standardul probator asociat acestui tip de fapte dar si revizitarea unor institutii „clasice” ale dreptului concurentei precum distinctia intre intelegerile restrictive prin obiect si cele prin efect si modalitatea de individualizare a sanctiunii, au facut din acest litigiu unul plin de substanta dar si foarte solicitant, mai ales pentru instanta de judecata, aceasta din urma trebuind sa evalueze intreaga gama de probleme, aplicate la un domeniu prin excelenta tehnic, in paralel cu judecarea a multor alte dosare. Apreciem astfel in mod deosebit deschiderea instantei de a evalua in mod complet si exhaustiv toate fatetele acestui dosar interesant si speram ca decizia in acest caz sa devina una care sa contribuie in mod semnificativ la lamurirea multor intrebari asupra interpretarii si aplicarii legii concurentei”, a declarat Paul Buta – Partener Musat & Asociatii.

Sig Sauer a fost asistata inca din fazele incipiente ale investigatiei de Musat & Asociatii, echipa de avocati implicati in proiect fiind coordonata de catre Anca Buta Musat (foto) – Partener si Coordonator al Practicii de Concurenta din cadrul Musat & Asociatii, alaturi de Paul Buta – Partener, Razvan Pele – Managing Associate si Sandra Olanescu – Associate.