Cursanți din UE și state terțe s-au reunit la București pentru a discuta despre provocările proiectului european. Evenimentul este susținut de Cliza Law Office

In perioada 25 iulie – 1 august 2019 se desfășoara a treia ediție a programului de vară România-Bulgaria organizat de Universitatea “Nicolae Titulescu” (UNT) împreună cu organizația Centre International de Formation Européenne. Programul are ca temă L’Europe en tant que communauté de droit : l’Europe en crise. El va include trei secvențe care se vor desfășura la București, Slobozia și Silistra (Bulgaria). Cursanţi din mai multe ţări, state membre ale Uniunii Europene sau terţe, vor căuta împreună cu profesori de cea mai înaltă pregătire academică răspunsuri la provocările care pun sub semnul întrebării reuşita proiectului european. 

Lucrările şcolii de vară vor aborda, ȋn acest sens, chestiuni precum dialogul instituţional dintre cele mai importante curţi de justitie care stabilesc direcţiile de interpretare şi de dezvoltare a dreptului la nivel european sau dezintegrarea teritorială care ameninţă Uniunea Europeană sub numele de Brexit. Un loc important pe agendă îl vor ocupa şi dezbaterile despre integrarea cu succes a comunităţilor de etnie romă, criza imigranţilor, respectiv disputa extrem de actuală dintre modurile directe de manifestare a nemulţumirii civice şi necesitatea de a menţine ordinea publică prin mijloace poliţieneşti.

Prima parte a programului s-a desfășurat în data de 26 iulie, la Universitatea Nicolae Titulescu din București. În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Dl Gabriel Boroi, Rector al UNT, Dna Laura Spătaru-Negură, lector UNT, Dna Marie France Perdigon, Director al programului universitar de vara Centre International de Formatio Europeene (CIFE) – NICE, Dl Atanas Semov, profesor Universitatea din Sofia, Judecător la Curtea Constituțională a Bulgariei, l Yvan Stoynev, Institutul de Drept European, Universitatea din Sofia.

O componenta importantă a evenimentului a fost prezentarea Doamnei Marta-Claudia Cliza, lector UNT, Founding & Managing Partner Cliza Law Office – sponsorul oficial al programului de vară. Prezentarea s-a axat pe criza regimului semi-prezidential din România.

Participanții au vizitat Curtea Constituțională a României și au avut ocazia de a dialoga cu Doamna Marieta Safta, lector UNR, prim magistrat-asistent CCR și cu Domnul Valer Dorneanu, profesor UNT, Președinte CCR. Tema întâlnirii s-a axat pe dialogul dintre Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea Constituțională a României.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here