Cum pot societățile de avocatură să contureze noua generație de profesioniști din domeniul juridic încă de pe băncile liceului

Cel mai bun exemplu de societate de avocatură care vrea să se implice activ în educarea viitorilor profesioniști din domeniul juridic este „Berechet Rusu Hiriț”. Începând cu acest an, societatea de avocatură Berechet Rusu Hiriț își propune să inițieze, anual, serii de elevi din clasele a X-a și a XI-a ale liceelor de elită din București pentru a da posibilitatea celor mai buni elevi, interesați de acest domeniu, să-l cunoască și prin realitatea din piață, nu doar din cărți. Accesul în proiect se bazează pe o selecție de CV-uri pe care elevii sunt îndrumați să și le scrie și pe care le vor trimite până la o anumită dată anunțată în prealabil. Liceele participante încheie un Protocol de colaborare cu Berechet Rusu Hiriț în care sunt reglementate detaliile parteneriatului.

Prima ediție a programului „Vreau să fiu jurist?” a fost organizată în perioada februarie – iulie 2023 alături de Colegiul Național „Spiru Haret” București.

A fost un proiect experimental care s-a finalizat cu succes! Indiferent dacă se pregătesc pentru o carieră în domeniu sau nu, elevii ar trebui să aibă încă din învățământul preuniversitar cunoștinte elementare din domeniul juridic, inclusiv o cunoaștere mai aprofundată a Constituției României. Am fost surprinși să descoperim interesul manifestat de acești elevi de liceu care, deși nu au fost niciodată expuși unei activități atât de tehnice cum este cea de avocat, au rămas totuși până la final curioși și dornici să epuizeze toate etapele.

Le mulțumim pentru reacția promptă de a ni se alătura și de a face din acest proiect o experiență cât mai frumoasă și folositoare pentru copii, Dlui Decan al Facultății de Drept, Răzvan Dincă, Dlui Președinte al Curții Constituționale, Marian Enache, Dnei Președinte a Curții de Apel București, Liana Nicoleta Arsenie, Dlui Decan al Baroului București, Ion Dragne.”, declară Mădălina Berechet, Partener Berechet Rusu Hiriț.

Proiectul a fost structurat în patru etape pe parcursul cărora au fost combinate aspecte teoretice cu cele practice, precum și sesiuni de studiu individual.

Proiectul a reușit să răspundă așteptărilor elevilor de a cunoaște profesia de avocat și societatea juridică. Experiența ne-a confirmat că există o apetență pentru înțelegerea mecanismului declanșat de sistemul de drept. Modalitatea în care s-a desfășurat proiectul și atenția centrată pe așteptările elevilor au avut drept rezultat o mai bună înțelegere a ceea ce implică îmbrățișarea unui posibil drum într-o carieră în domeniul juridic, în mod special în profesia de avocat. Sentimentul împărtășit de fiecare participant este dat de dorința de cunoaștere. Fiecare etapă a proiectului a surprins mai multe aspecte esențiale ale profesiei de avocat: cerința permanentă de a te documenta și de a studia, atenția, cooperarea și flexibilitatea.” – Ana-Maria Barbareso, avocat în cadrul Societății de Avocatură Berechet Rusu Hiriț.

Despre Berechet Rusu Hiriț:

Berechet Rusu Hiriț este o firmă de avocatură de tip boutique specializată în consilierea  antreprenorilor și companiilor internaționale din industrii precum energie, real estate și construcții, logistică, retail, media și entertainment, mediu, IT&C.

BRH se distinge pe piața avocaturii de afaceri din România prin know-how-ul, competențele și mixul de experiență a celor trei parteneri: Mădălina și Valentin coordonează practica de litigii a firmei, iar Anca coordonează practica de consultanță.

În domeniul litigiilor, avocații BRH sunt apreciați de clienți pentru abordarea eficientă și strategia personalizată, fiind implicați în numeroase litigii civile și de contencios administrativ. În materia contenciosului administrativ, avocații BRH și-au construit o practică solidă în reprezentarea clienților în cauze fiscale, de urbanism, energie, concurență și achiziții publice.

În consultanță, sunt recunoscuți pentru soluțiile pragmatice și pentru înțelegerea aprofundată a business-ului, având o experiență vastă în arii de practică predilecte precum corporate/M&A și energie, real estate, mediu, proprietate intelectuală și protecția datelor.