Criza din Ucraina obligă avocații să întocmească planuri de contingență pentru personal și clienți

Pe măsură ce zvonurile despre iminenta invazie a Ucrainei de către Rusia se intensifică avocații din Ucraina și din Rusia spun că, pentru moment, sunt încă la posturile lor, dar configurează planuri de contingență pentru personal iar clienții se pregătesc pentru posibilitatea unor sancțiuni împotriva Rusiei.

Tensiunile dintre Occident și Rusia au crescut din noiembrie, când Rusia a început să desfășoare trupe de-a lungul graniței cu Ucraina, numărând acum aproximativ 150.000, potrivit mai multor rapoarte. În ciuda asigurărilor de la Kremlin că multe trupe au fost retrase, politicienii din Occident sunt sceptici.

Avocații din ambele țări au declarat pentru Law.com International că, în timp ce încearcă să rămână concentrați pe muncă, sunt îngrijorați de siguranța personalului lor pe fondul posibilității tot mai mari de conflict armat. De asemenea se declară îngrijorați de eventualele sancțiuni ale occidentului aplicate Rusiei, în eventualitatea escaladării conflictului.

Firmele de avocatură din Ucraina adoptă abordări care variază de la “wait and see” la planificare activă, la scară largă. În ultima lună, Kinstellar a înființat un „comitet de urgență” pentru a configura planuri în caz de urgență. Printre măsurile introduse se numără reclocarea personalului în alte birouri ale firmelor, inclusiv în Ungaria și Slovacia, avansuri salariale.  Firma a înființat linie telefonică 24/7 pentru personalul care se relochează, precum și o linie telefonică telefonică pentru clienți.

Olena Kuchynska, partener co-manager al Kinstellar Kyiv, a declarat pentru Law.com International că planul se bazează, parțial, pe experiența managerilor de firme de avocatură care au trecut prin tensiuni anterioare cu Rusia, în 2014 și 2015.

Dentons, care are aproximativ 21 de avocați la biroul său din Kiev a declarat că biroul este deschis și pe deplin operațional, dar are planuri de urgență pentru a rămâne în contact cu personalul și pentru a asigura continuitatea activității în cazul în care tensiunile cresc.

Mikhail Ilyashev, managing partner al firmei de avocatură Ilyashev & Partners, cu sediul la Kiev, a spus că nu crede că „o invazie este posibilă în secolul 21, așa că ne continuăm activitățile de afaceri în mod normal”. El a subliniat pentru Law.com că situația de pe teren este „mult mai calmă decât în ​​mass-media. Birourile, școlile, magazinele funcționează ca de obicei.”

Laura Brank, managing partner și coordonatoarea biroului Dechert din Moscova, a avut o opinie similară. Noah Rubins QC, partner și coordonator Freshfields Bruckhaus Deringer’s Russia disputes practice, a fost de acord că, deocamdată, oamenii din Ucraina adoptă o abordare calmă. Dar el a adăugat că situația „s-ar putea schimba foarte repede, desigur, și nimeni nu știe dacă săptămâna aceasta va aduce un război total între Rusia și Ucraina, oricât de suprarealist sună”.