Cresterile din primele 2 luni plaseaza BVB pe locul 4 in lume

Cu o crestere de 21% in primele doua luni ale anului Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a plasat pe locul patru dintr-un total de 78 de burse internationale, intr-un top al cresterilor la nivel mondial.

Potrivit firmei de brokeraj britanice Bespoke Invest in topul cresterilor de pe burse se situeaza in acest inceput de an bursa din Venezuela, cu o crestere de 37%, urmata de bursele din Vietnam si Rusia, cu cresteri de 26,3% si respectiv 21,7%.

Analistii cred ca in primele luni din 2012 perceptia asupra riscului s-a temperat in ceea ce priveste Romania. Pe de alta parte, foarte multe actiuni erau mult subevaluate la inceputul anului.

Titlurile Fondul Proprietatea, BRD, Petrom si SIF-urile au fost principalele tinte ale investitorilor, in special fonduri de investitii, care au plasat circa 1,65 miliarde de lei in aceste actiuni in decurs de doua luni, multe dintre tranzactii fiind realizate prin schimburi de pachete negociate. Investitorii straini au fost atrasi si de dividendele importante de pe bursa de la Bucuresti. Analistii spun ca acestia au redirectionat fluxuri importante de capital catre BVB, care a devenit mai interesanta decat bursa poloneza sau cea de la Viena. Primele luni ale acestui an au marcat si scaderi ale unor burse din regiune, asa cum s-a intamplat cu bursele de la Sofia si Kiev.