Cresterea sectorului financiar afecteaza economia

Sectorul financiar contribuie cu siguranta la dezvoltare, insa cresterea excesiva poate afecta destul de mult economia, private de cei mai buni specialisti, cele mai bune idei in ceea ce priveste prosperitatea, avertizeaza analistii Bancii pentru Reglemente Internationale (BRI).

Autorii raportului, economistii Stephen Cecchetti si Enisse Kharroubi, au plecat de la ideea general acceptata ca „finantele sunt bune pentru crestere”, care a stat la baza dereglementarii masive inceputa in anii ’80.

„Rezultatul este ca oameni care ar fi trebuit sa lucreze in domeniul stiintei, care in alte vremuri ar fi visat la gasirea unui remediu pentru cancer sau la zborul pe Marte, viseaza acum sa ajunga directori de fonduri speculative”, se arata in raport.

Analistii BRI afirma ca „cu cat creste sectorul financiar, cu atat incetineste cresterea economica”. Problema este, in opinia lor, ca „sectorul financiar, ajuns obez, a devenit el insusi o povara pentru economie”.

Tarile avansate au permis dezvoltarea sectorului financiar, bancilor si fondurilor de investitii cu mult peste nivelul de la care devine nociv pentru economia reala, au subliniat analistii.

Analistii au ajuns la doua concluzii evidente. O crestere rezonabila a sectorului financiar aduce anumite cresteri ale productivitatii, dar dezvoltarea excesiva a bancilor si institutiilor de credit se traduce intr-o crestere mai lenta.