Crestere revizuita in scadere a creditarii pentru companii in Zona Euro

Prognozele privind cresterea creditarii companiilor pentru anul 2014 in Zona Euro au fost revizuite in scadere pentru a doua oara in acest an, arata studiul Eurozone Financial Services Forecast (EEFSF).

Potrivit studiului, se asteapta o incetinire a ritmului de crestere, de la 1,6%, la doar 0,5%, pe fondul efectului pe termen scurt al operatiunilor de evaluare a calitatii activelor (AQR) pentru care se pregatesc bancile din Zona Euro. O accelerare a cresterii creditarii in 2015 va fi posibila doar in conditiile unui deficit mic de capital rezultat in urma operatiunilor de evaluare a calitatii activelor (AQR), mai arata studiul citat. 

Demersurile de modelare a unor scenarii negative arata, totusi, ca prognoza de crestere economica este vulnerabila la orice impact pe care operatiunile de evaluare a calitatii activelor l-ar putea avea asupra creditarii bancare. Conform modelului folosit in cadrul studiului EEFSF, o contractie a creditarii de 0,4% sau mai mult ar genera o revizuire in scadere a cresterii PIB-ului in Zona Euro pentru anul 2015. Analiza EY sugereaza, de asemenea, ca orice deficit de capital mai mare de 60 de miliarde de EUR ar duce la o contractie de cel putin 0,4% a creditarii.

Andy Baldwin, Lider global EY, Servicii Financiare, declara: „Avand in vedere cat de mult depind cheltuielile de consum si finantarile IMM-urilor din Zona Euro de creditele bancare, operatiunea AQR ar putea avea un impact economic consistent. Speram ca finalizarea acestei operatiuni va genera un cadru nou pentru banci care sa incurajeze o crestere sustinuta. Insa, in cazul in care urmarea va fi un deficit mare de capital, AQR ar putea reprezenta o lovitura serioasa – nu suficient de puternica pentru a arunca regiunea inapoi in recesiune, dar suficienta pentru a prelungi o stare de crestere redusa sau de stagnare. Posibilitatea continuarii unui ritm scazut de creditare bancara in economia reala creste importanta rolului guvernelor europene in stimularea finantarilor pe termen lung din surse alternative„.

Incertitudinea privind efectele rezultate in urma AQR fac greu de estimat ritmul de crestere economica in Zona Euro 

Estimarile din momentul de fata privind deficitul de capital al bancilor din Zona Euro dupa operatiunea AQR variaza intre 50 de miliarde de EUR si 300 de miliarde de EUR. Prognoza EY pleaca de la ipoteza unui deficit de capital situat spre limita inferioara a acestui interval, caz in care se estimeaza ca nu va fi resimtit un efect semnificativ asupra creditarii bancare. In contextul acestui scenariu de baza, este estimata o crestere de 3,8% a creditarii pentru companii si de 2,9% pentru creditele de consum in 2015, generand o crestere a PIB-ului real de 1,4%. Aceasta perspectiva este sustinuta de faptul ca se asteapta o scadere a creditelor neperformante, de la un varf de 8% al creditelor restante in 2013, la 7,6% pana la sfarsitul anului 2014 si de 6% la sfarsitul anului 2015.

Cu toate acestea, in cazul in care deficitul de capital ajunge la mai mult de 60 de miliarde de EUR, se vor genera efecte colaterale semnificative, resimtite atat in zona creditelor pentru companii, cat si in cea a creditelor de consum, care vor afecta cresterea economica. Cu un deficit de aceasta dimensiune, prognoza EY prevede o limitare a cresterii creditarii pe segmentele de business si de consum la 0,4%. Impactul estimat asupra economiei, folosind formula de modelare EY Eurozone Economic Model, arata ca un atare context ar putea duce la o incetinire de 0,1% a cresterii PIB-ului.

Daca, totusi, deficitul ar ajunge la o valoare medie din estimarile curente, se preconizeaza o revizuire in scadere cu 1% a prognozelor pentru mediul de afaceri si creditele de consum. Efectele colaterale ce ar putea rezulta ar fi o reducere de 0,3 puncte procentuale a cresterii PIB-ului Zonei Euro, conducand la o incetinire a cresterii economice la o anemica rata de 1,1% in 2015.

In cazul unui scenariu extrem, in care deficitul de capital ar atinge limita de sus a estimarilor curente, se preconizeaza o revizuire in scadere cu 2% a prognozelor pentru mediul de afaceri si creditele de consum. Efectele colaterale ce ar putea rezulta ar fi o reducere de 0,7 puncte procentuale a cresterii PIB-ului Zonei Euro, ceea ce ar reprezenta o injumatatire a ritmului de crestere a produsului intern brut, la 0,7% in 2015. 

Robert Cubbage, lider EY in activitate bancara si piete de capital din Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA), afirma: „Nimeni nu poate prezice cu exactitate impactul operatiunii de evaluare a calitatii activelor sau a modului in care vor reactiona bancile in cazul unui deficit de capital. Insa, efectele pe termen scurt ale acestei curatenii de primavara pe zona creditarii au inceput deja sa se vada. Intr-adevar, este de asteptat sa aiba loc o consolidare a cresterii creditarii anul viitor, insa, in general, este din ce in ce mai incert daca bancile din Zona Euro vor fi capabile sa atinga, in viitorul apropiat, nivelurile de crestere a creditarii din perioada anterioara crizei. De fapt, multe dintre acestea sunt pe mai departe presate sa renunte la activitatile lor “non-core” si sa le reduca efectul de levier pe ansamblul business-ului. Este posibil, prin urmare, ca unele banci sa-si adapteze modelele de afaceri si sa ofere mai putina creditare directa catre clientii lor corporativi, sfatuindu-i, in schimb, sa acceseze alte surse de finantare„. 

Interesul pentru actiuni – un semnal de alarma? 

Redresarea economiei continua sa atraga capital catre actiunile europene. Ca si in SUA, aceasta tendinta este ilustrata de o retragere pe scara larga din pietele de obligatiuni. Raportul fonduri investite in actiuni versus fonduri investite in obligatiuni in Zona Euro, aflat la 100% la inceputul anului 2013, se preconizeaza sa ajunga la 129% pana la sfarsitul acestui an si la 140% in 2015.

Prognozele si analizele cuprinse in EY Eurozone Forecast au la baza modele ale Bancii Centrale Europene (BCE) pentru economia Zonei Euro. Aceste modele sunt dezvoltate pe baza unor teorii si tehnici economice de varf folosite de BCE pentru a realiza prognozele sale trimestriale in privinta Zonei Euro.