Crenguța Leaua, Managing Partner LDDP, desemnată de WWL drept Thought Leader Arbitration 2020

Specific echipei Leaua Damcali Deaconu Păunescu este faptul că, distinct de practica avocațială de vârf, reunește un număr mare de specialiști în domeniul arbitrajului, care împletesc pe de o parte experiența de avocați cu aceea de arbitri în litigii internaționale și, pe de altă parte, latura practică cu activitatea academică, fiind formatori de noi generații de specialiști în domeniu.

Crenguta LEAUA are o experienta in avocatura de peste 20 de ani, avand ca specializare dreptul comertului international, in principal arbitrajul international, in dosare pe rolul mai multor institutii arbitrale internationale – ICSID, ICC Paris, VIAC Viena, WIPO, diverse centre arbitrale nationale etc.. Este inclusa in “Who’s Who Legal” in domeniul arbitrajului international in toate editiile incepand cu anul 2007 si in cadrul Though Leders („Lideri de gandire”) (Global Arbitration Review, 2017, 2018, 2019).

Are o ampla activitate ca arbitru, in peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris si Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, dar si arbitraje ad hoc sub regulile UNCITRAL. Este membra a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe langa camerele de comert si industrie din Romania, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj si Mediere din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO), Centrului de Arbitraj International din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai si Kuala Lumpur. 

A fost vicepresedinte al Curtii Internationale de Arbitraj – ICC Paris (2015- 2018), membra a Curtii (2012-2015)  si este in continuare membra a Comisiei de Arbitraj a ICC. A fost  vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (2008-2012).

A primit titlul de doctor in drept de la Facultatea de Drept – Universitatea din Bucuresti si are doua licente in drept de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (Iasi) si de la Universitatea Lucian Blaga (Sibiu). Este absolventa programului Emerging Leaders, executive education din cadrul Harvard University, John F. Kennedy School of Government.

Este conferentiar universitar la Academia de Studii Economice din Bucuresti (Dreptul afacerilor si Dreptul Uniunii Europene) si conferentiar universitar asociat (Dreptul comparat al arbitrajului international si Arbitrajul in domeniul constructiilor) in cadrul programului de master Arbitraj International la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti. A fost visiting scholar la Columbia Law School (New York) si invitata sa sustina prelegeri la Science Po (Paris), Georgetown Law (Washington, D.C.), Columbia Law School (New York), Washburn University (Kansas).

Este autor sau coautor a  4 carti si a peste 50 de articole, studii si cronici aparute in reviste de prestigiu, in principal in dome­niul arbitrajului comercial international, dreptului afacerilor si dreptului proprietatii intelectuale. Este unul din cei doi editori ai Arbitration in Romania. A practitioner’s guide, prima monografie despre arbitrajul din Romania publicata de Kluwer International (2016). Este membra in numeroase echipe internationale de cercetare pe problematici de drept comparat si a avut prezentari in peste 30 de conferinte internationale pe teme de arbitraj sau dreptul afacerilor.