Creditele fiscale, o solutie pentru stimularea invatamantului privat din Romania

Statul roman ar trebui sa ia in calcul implementarea unui sistem de facilitati fiscale, prin credite acordate parintilor care aleg, pentru copiii lor, o institutie de invatamant particulara. Concret, statul ar trebui sa scada acele costuri cu taxele de scolarizare din impozitul platit oricum de parintii-contribuabili, in contextul in care statul economiseste, la randul sau, din bugetul aferent, cheltuielile pe care le-ar fi avut cu acei copii in cazul in care acestia ar fi fost inscrisi in institutii de invatamant publice. In prezent, parintii care aleg sa-si inscrie copiii intr-un sistem educational privat platesc, practic, de doua ori pentru educatia acestora: o data prin taxele si impozitele achitate catre stat, si a doua oara prin taxa de scolarizare aferenta sistemului respectiv, a declarat Gabriel Biris, Managing Partner al firmei de avocatura Biris Goran, in cadrul unui eveniment de prezentare a rezultatelor unui studiu comun, realizat de catre Universitatea Romano-Americana si D&D Research, intitulat „Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar„.

Gabriel Biris Founding Partner Casa de avocatura Biris-Goran_Conferinta de presa_Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar 2

Statul, nu stiu daca in mod deliberat, ca sa-si protejeze anumite privilegii, sau pur si simplu din inconstienta, nu stimuleaza in niciun fel componenta privata a sistemelor educationale, componenta care ar putea, intr-o buna masura, sa opreasca inclusiv hemoragia de creiere romanesti care pleaca in strainatate. Sa zicem ca alegem sa investim in educatia copiilor nostri. Nu vrem ca ei sa stea cu alti 30 intr-o grupa la gradinita sau intr-o clasa la scoala, pentru ca e foarte greu pentru un dascal, indiferent de nivelul pregatirii sale, sa se ocupe de atatia copii. Alta e situatia intr-o grupa sau clasa cu 10-12 copii; in acest fel, ei se pot dezvolta mult mai bine si mai temeinic. Si alegi sa platesti in plus pentru asta, inscriindu-i intr-o gradinita, o scoala, un liceu sau o facultate privata. Nu exista niciun fel de deduceri din impozitul pe venit pentru cei care aleg sa faca asta, ca sa nu mai zic ca aici sistemul nu ar trebui sa fie de deducere, ci de credit fiscal efectiv, adica acea cheltuiala sa fie scazuta din impozit. Si asta deoarece aceasta cheltuiala, pe care parintii si-o asuma, este una in minus pentru stat in scolile publice, cheltuiala care, pana la urma, este finantata din impozitele si taxele platite tot de catre noi, cei care apelam la sistemul educational privat. Practic, platim de doua ori pentru educatia copiilor nostri: o data prin impozite si taxe, si a doua oara, prin taxa de scolarizare intr-o institutie privata. Ar trebui, poate limitat, pentru inceput, sa ne gandim foarte serios la un sistem de credite fiscale in aceasta directie. (…) Nu putem sa vorbim, pe termen lung, despre un sistem educational privat in Romania fara sa echilibram balanta. In momentul de fata, este vorba, practic, de o concurenta neloiala. In momentul in care, pe de-o parte, avem zero costuri, iar pe de alta, avem costuri, cererea de servicii educationale se indreapta, normal, spre partea cu zero costuri. De fapt, spre partea fara costuri suplimentare, pentru ca acele costuri sunt incluse deja in impozitele pe care le platim”, a precizat Gabriel Biris (foto deasupra).

D&D Research a lansat, la initiativa Universitatii Romano – Americane, cel mai recent raport de cercetare din Romania ce masoara perceptiile, nevoile, atitudinile si elementele decizionale privind invatamantul superior. Cercetarea a relevat faptul ca tinerii si parintii din Romania considera ca Universitatea Romano – Americana este cea mai buna institutie privata de invatamant superior din tara.

Ovidiu Folcut_Rector Universitatea Romano-Americana_Conferinta de presa_Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar 2

“Suntem onorati ca Universitatea Romano – Americana si-a mentinut pozitia de lider in topul universitatilor private din Romania. In acelasi timp, rezultatul ne responsabilizeaza o data in plus si ne obliga sa oferim studentilor un invatamant la cele mai inalte standarde ca si pana acum si o baza academica care sa ii pregateasca pentru o cariera de succes”, a declarat Ovidiu Folcut (foto deasupra), Rectorul Universitatii Romano – Americane.

Criterii de alegere a unei universitati

Conform cercetarii, pentru tinerii si parintii din Romania, dintre elementele de succes profesional specifice unei universitati, cel mai important este ca „studentii sai sa aiba sanse mari sa se angajeze imediat dupa absolvire” alaturi de „sa aiba parteneriate cu firme care ofera studentilor internshipuri”.

Dan Petre Phd Partner Business Developer D&D Research_Conferinta de presa_Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar 2

“Brandul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in ecuatia deciziei de alegere a universitatii. Tinerii iau in calcul brandul institutiei (45% dintre participanti considera ca e important sa fie o universitate puternic recomandata si 42% isi doresc o universitate cu prestigiu), dar si brandul personal al cadrelor didactice (65% isi doresc profesori renumiti pe domeniile lor de cunoastere). In ceea ce priveste eficienta unei Universitati, cel mai important criteriu este capacitatea sa directa de a permite absolventului sau sa se angajeze cat mai rapid”, a concluzionat Dan Petre (foto deasupra), Phd – Partner, Business Developer D&D Research.

Din punct de vedere al parametrilor logistici, cel mai important este „sa ofere burse de studii / locuri fara taxa”, urmat de disponibilatea unui campus modern, care pune la dispozitie cele mai noi calculatoare si tehnologii si burse de studii si internshipuri in strainatate.

In acest context, Universitatea Romano – Americana anunta o premiera pentru anul universitar 2015 – 2016: oferirea de peste 400 locuri pentru programele de licenta fara taxa. Astfel, primii 20% din totalul studentilor inmatriculati in anul I de studii, la programele cu predare in limba romana, in ordinea descrescatoare a notelor de admitere vor beneficia de scutirea integrala a taxei de scolarizare pentru anul universitar 2015 – 2016.

In ceea ce priveste resursele umane, in alegerea unei universitati primeaza ca institutia de invatamant superior „sa aiba profesori renumiti pe domeniile lor de cunoastere”. Dintre criteriile personale, pe primul loc se situeaza amplasarea universitatii intr-un oras care are potential profesional.

Sursele de informare si luarea deciziei

In alegerea unei universitati, primele doua cele mai importante surse de informare pentru tinerii si parintii din Romania vin direct din institutia de invatamant: profesorii (35%) si studentii (29%). Pe locul al treilea se afla prietenii apropiati si familia (26%). La numai un procent distanta se afla internetul.

Decizia finala cu privire la Facultatea aleasa este a tanarului si numai in 5% din cazuri a parintilor. In aceasta decizie Facultatea (specializarea) conteaza mai mult ca Universitatea in 85% din cazuri.

In ceea ce priveste intentia de continuare a studiilor, numai 38% din participanti nu au inca in planuri studii post universitare clar conturate, iar aproximativ 56% sunt deja decisi pentru un master.

Perceptia tinerilor si parintilor asupra Universitatii Romano – Americane

Conform studiului realizat de D&D Research, Universitatea Romano – Americana este perceputa comparativ cu celelalte universitati private din Romania ca avand profesori renumiti si burse de studii – ambele criterii importante pentru public. Totodata este privita ca avand parteneriate cu universitati de prestigiu din strainatate, campus modern, studenti foarte buni, taxe corecte in raport cu ceea ce ofera, acces facil la informatii academice si oportunitati pentru activitati extra – academice.

In ceea ce priveste atributele privind imaginea, cultura si succesul, Universitatea Romano – Americana este perceputa ca fiind puternic recomandata si avand prestigiu in lumea academica. Mai mult, tinerii si parintii din Romania considera ca studentii care urmeaza cursurile Universitatii Romano – Americane au sanse mari sa se angajeze cu salarii mai mari decat media.

Studiul a fost realizat in luna mai 2015 si este reprezentativ la nivel national pentru orase cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologica a fost efectuata telefonic pe 673 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) si parinti cu copii intre 16-23 ani (50%).

Mai jos, un infografic care ilustreaza studiul efectuat de catre Universitatea Romano-Americana, in colaborare cu D&D Research.

Infografic_Atitudini si perceptii cu privire la invatamantul universitar 2