Cozmaciuc, Puiu & Oprea au reprezentat Willbrook in deal-ul cu Samsung

Avocatii de la Cozmaciuc, Puiu & Oprea au reprezentat recent grupul Willbrook International, dezvoltatorul si proprietarul Platinum Business and Convention Center, in negocierile purtate cu Samsung Electronics Romania privind inchirierea unui sediu in Platinum Business and Convention Center din Nordul capitalei. Contractul parafat de Willbrook International cu Samsung Electronics Romania prevede inchirierea pe termen lung a unui etaj intreg din cadrul Platinum Business and Convention Center.

„Negocierea termenilor inchirierii pentru spatiile de categoria AAA este un adevarat challenge pentru toate partile implicate (proprietar, chirias, broker, avocati, arhitecti, constructori si consultanti tehnici) pentru a se asigura ca acestia vor raspunde celor mai variate asteptari si nevoi, potrivit specificului fiecarui chirias de top. Pe baza experientei acumulate in anii anteriori, putem spune ca intelegerea dintre Willbrook International si compania sud-coreeana este un exemplu de redefinire a unor standarde ce vor trebui avute in vedere la inchirierea cladirilor de categoria AAA si ofera un indiciu clar cu privire la directia in care se indreapta piata inchirierilor de spatii de birouri pentru marii jucatori din domeniu”, a declarat Etienne Oprea (foto), Avocat Partener al firmei de avocatura Cozmaciuc Puiu & Oprea.

In anii de boom al pietei imobiliare, conditiile contractuale privind inchirierile spatiilor de birouri sau comerciale erau – in general – favorabile proprietarilor, chiriasii fiind interesati mai degraba de dezvoltarea retelei si asigurarea prezentei in cat mai multe locatii, fara a acorda o atentie deosebita gestiunii riscurilor, strategiei de exit ori a detaliilor financiare sau operationale. Aceasta a condus la acumularea unui cost total mult prea mare platit de catre chiriasi fata de ceea ce aveau sa primeasca efectiv. Criza economica ce a urmat a condus insa la aparitia multor situatii grave, greu de dezamorsat, in care nevoia unui turn-around urgent a pus pe multi chiriasi si proprietari in pozitii dificile, acestia trebuind sa gaseasca solutii „salvatoare”, care se dovedeau in acelasi timp si foarte costisitoare pentru revenirea la o stare de echilibru. Nici proprietarii nu s-au aflat intr-o situatie mai fericita, pentru ca lipsa chiriasilor si dificultatile financiare ale celor existenti au adus adesea in discutie necesitatea mentinerii pe linia de plutire a proiectului imobiliar, in conditiile in care bancile si furnizorii de utilitati bateau tot mai des la usa lor.

„Experienta din trecut a condus in timp la o rafinare a conditiilor si termenilor pentru inchirierea spatiilor de birouri, astfel incat, fiecare dintre partenerii contractuali urmareste sa se asigure ca avantajele sunt reale de ambele parti. Multinationalele de top sunt mult mai selective atunci cand vine vorba de termenii inchirierii unor locatii reprezentative, care sa poata corespunde cerintelor de imagine si asteptarilor acestora, iar calitatea spatiilor oferite, facilitatile integrate acordate, managementul performant al operatorului si- desigur- conditiile contractuale, devin chestiuni definitorii pentru negocierea cu succes a termenilor relocarii in sedii de categoria AAA”, a mai spus Etienne Oprea.