Cosmin Vasile, ZRP: Celeritatea este principalul obiectiv al NCPC

Interviu cu Cosmin Vasile, partener Zamfirescu Racoti Predoiu

Noul Cod de Procedura Civila, care intra in vigoare in luna iulie a acestui an, aduce schimbari numeroase in practica si ridica provocari importante avocatilor. Celeritatea este unul dintre principalele deziderate ale noului act normativ, insa acesta va da si un rol mai important cailor alternative de solutionare a disputelor. Cosmin Vasile(foto), partener in cadrul casei de avocatura Zamfirescu Ractoti Predoiu, a acordat legalmarketing.ro un interviu pe aceasta tema.

Unul dintre castigurile pe care Noul Cod de Procedura Civila promite sa le aduca din iulie este celeritatea in solutionarea cauzelor. Care sunt cele mai importante modificari de procedura in aceast sens?

Celeritatea este un deziderat, sau, probabil, principalul obiectiv al NCPC. Acesta va deveni un castig practic in masura in care tintele preconizate vor fi atinse, fie si partial; mai bine spus, la momentul la care vor fi atinse, pentru ca va veni, cu siguranta, si un asemenea moment. Modificarile prin care se incearca cresterea celeritatii actului de justitie sunt numeroase si voi incerca sa evoc in cele ce urmeaza pe cele mai semnificative: reglementarea drepturilor si obligatiilor partilor in jurul ideii de responsabilizare a partilor, si de sanctionare a partii care, din neglijenta sau cu intentie, duce la cresterea duratei de solutionare a cauzelor; introducerea contestatiei la tergiversarea cauzei, mijlocul procesual specific prin care partea lezata reclama prelungirea nejustificata a duratei de solutionare a cauzei; regandirea si reasezarea regulilor privind competenta, dublata de cele privind caile de atac, ceea ce ar conduce la o durata a cauzelor direct proportionala cu valoarea si complexitatea lor.

Ce modificari apar in procedura in fata primei instante? Dar in ceea ce priveste caile de atac?

Cea mai spectaculoasa modificare o reprezinta introducerea fazei scrise, prima pe care o implica solutionarea unei cauze in prima instanta. Apropo de celeritate si gradul de incarcare al instantelor, intalnim astazi mii de cazuri in care cereri informe (carora le lipsesc elemente obligatorii esentiale) primesc termene de judecata, dupa care urmeaza cateva termene sau cativa ani, fie pentru ca cererea sa fie completata, fie pentru ca cererea informa sa fie, in cele din urma, anulata sau respinsa. Asemenea situatii ar trebui sa nu mai existe sub imperiul Noului Cod. De asemenea, putem evoca procedura privind cererile cu valoare redusa: pentru cererile avand ca obiect pretentii sub pragul de 10.000 RON, partile pot opta pentru o procedura rapida si simplificata, care se desfasoara in scris, in camera de consiliu, fara sa implice si acordarea vreunui termen pentru dezbateri.

In fine, trebuie amintit si faptul ca, in cazul recursului, este reintrodusa procedura completelor filtru, la Inalta Curte de Casatie: in ipoteza in care recursul nu indeplineste conditiile prevazute de lege privind formularea sa si motivele care pot fi valorificate, va fi respins de catre completul filtru, fara a mai ajunge sa primeasca termen de judecata in sedinta publica.

Ce rol capata solutiile alternative de rezolvare a disputelor in Noul Cod de Procedura Civila?

Codul de Procedura Civila, fiind legea de procedura de aplicare generala, nu isi propune sa trateze punctual metodele alternative de solutionare a disputelor. Singura exceptie este arbitrajul, care, in mod traditional, isi gaseste reglementarea in cuprinsul noului cod. Pe de alta parte, este cert ca Noul Cod incurajeaza utilizarea metodelor alternative de solutionare a disputelor: principiul potrivit caruia judecatorii au obligatia sa indrume partile spre solutionarea amiabila a cauzei, sau trimiterea expresa la procedura medierii (ca si modalitate de realizare a procedurii prealabile obligatorii) sunt dovezi in acest sens.

Care vor fi cele mai importante castiguri ale mediului de afaceri dupa intrarea in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila?

Este cert ca Noul Cod de Procedura Civila reprezinta o lege moderna, adaptata realitatii pe care o traim, cu siguranta un pas inainte in comparatie cu vechea reglementare. Mai departe, trebuie facut si pasul esential: acela de la teorie la practica, sau de la intentii la rezultate concrete. Cine se asteapta la rezultate imediate si spectaculoase va fi insa, dezamagit: nu putem asista la minuni sau transformari spectaculoase in ceea ce priveste durata proceselor sau problema jurisprudentei neunitare. Asadar, trebuie sa ne inarmam cu rabdare in continuare, pentru a putea saluta plusurile Noului Cod pe termen mediu si lung.

Este nevoie ca avocatii sa se pregateasca in mod special pentru aplicarea Noului Cod de Procedura Civila?

Oricine pretinde ca este avocat litigator trebuie sa cunoasca Noul Cod de Procedura Civila, integral si profund, in ziua intrarii sale in vigoare. Daca in cazul unei legi substantiale avocatul are posibilitatea ca, ori de cate ori primeste un mandat, sa aiba ragazul necesar pentru a studia aceasta problema, lucrurile stau exact invers cand, in fata instantei de judecata, trebuie sa poti raspunde oricarei chestiuni procedurale. Si, in urma eforturilor individuale ale fiecaruia, dublate de peste 50 de ore de training colectiv, avem certitudinea ca cei 27 de avocati membri ai echipei de litigii ZRP vor fi corespunzator pregatiti din prima zi in care Noul Cod se va aplica.