Coruptia in crestere la nivel global forteaza consiliile de administratie sa-si redefineasca pozitia

Cel de-al 13-lea studiu EY, „Global Fraud Survey, Overcoming compliance fatigue: reinforcing the commitment to ethical growth„, a identificat niveluri diferite de perceptie a actiunilor de frauda, mita si coruptie la nivel global. In privinta riscurilor emergente, in pofida unui consens global aparent privind amploarea amenintarii criminalitatii informatice, aproape jumatate dintre respondenti (48%) ii atribuie doar un risc foarte scazut sau destul de scazut pentru afacerea lor.

Rezultatele sondajului arata ca directorii executivi nu au inca o perceptie corecta asupra riscurilor criminalitatii informatice. 48% dintre respondenti considera ca cea mai mare amenintare vine din partea hackerilor si subestimeaza riscul generat de gruparile crimei organizate, precum si cel venit din partea altor state.

Studiul a inclus interviuri aprofundate cu peste 2.700 de directori executivi din 59 de tari, inclusiv directori financiari, directori de conformitate, consilieri generali si directori de audit intern. Aproape 40% dintre respondenti cred ca mita si coruptia sunt larg raspandite in tarile lor (rezultatele detaliate pe tari in Anexa 1, pe care o puteti consulta la finalul articolului). In contextul unui mediu de business invadat de coruptie, in multe dintre tari, conform descrierii respondentilor, consiliile de administratie si managementul par sa fie agrenate in lupta impotriva riscurilor pe termen lung, acordand insa o atentie mai mica riscurilor emergente – cum ar fi criminalitatea informatica.

David Stulb, EY, Lider global, EY’s Fraud Investigation & Dispute Services (FIDS), spune: „In contextul amplorii pe care a luat-o criminalitatea informatica, cu incidente care fac regulat titluri de prima pagina a ziarelor, consiliile de administratie trebuie sa se astepte ca managementul sa aiba o strategie solida de raspuns. In acelasi timp, multe jurisdictii exercita o presiune tot mai mare asupra companiilor, pentru a raporta incidentele in cel mai scurt timp. Toate aceste aspecte solicita multa atentie din partea functiilor de conformitate si reglementare. Securities and Exchange Commission din S.U.A. se concentreaza tot mai puternic pe combaterea riscurilor cibernetice, pe masura ce verifica integritatea rapoartelor financiare, astfel ca, membrii comitetului de audit trebuie sa fie atenti in permanenta la amenintarile mediului cibernetic din prezent„.

In ce masura fac cele mai corecte alegeri in privinta managementului riscului cei din top management?

Dificultatile cu care se confrunta cei din top management pot fi agravate de insuficienta cunoastere a riscurilor la care se expun. Sondajul arata ca e mai putin probabil ca cei din top management sa participe la stagii de formare anti-mita /anti-coruptie (ABAC) (38%) sau la sesiuni de evaluare a riscurilor ABAC (30%) in comparatie cu echipele pe care le conduc.

Acest aspect este cu atat mai alarmant cu cat toti acesti executivi pot fi expusi, in mod regulat, la situatii care sa le ameninte integritatea. 21% dintre directorii generali care au participat la studiu au declarat ca au fost expusi la situatii in care li s-a cerut sa dea mita in trecut, in comparatie cu doar 10% din restul respondentilor din top management.

La fel de ingrijorator este si faptul ca 11% dintre directorii generali de companii considera justificata declararea incorecta a performantelor financiare in scopul de a ajuta o afacere sa supravietuiasca unei recesiuni economice, comparativ cu doar 6% din restul respondentilor. Acest procent, destul de important, este cu atat mai grav cu cat un CEO are si rolul de a stabili, din pozitia sa ierarhica, tonul etic general al companiei.

David Stulb completeaza: “Din perspectiva riscului ca managementul sa ignore controalele financiare, rezultatele acestui sondaj despre integritatea managerilor de top au implicatii grave pentru consiliile de administratie. Imbunatatirea contactelor directe dintre membrii consiliilor de administratie si sefii celorlalte departamente de business sau ai departamentelor financiare de la celelalte niveluri ierarhice s-ar putea dovedi foarte utila pentru ca cei din top management sa-si poata face o imagine de ansamblu cat mai exacta. In contextul in care tot mai multe autoritati de reglementare aloca resurse suplimentare pentru urmarirea penala a fraudelor fiscale si coopereaza in mod frecvent cu procurorii din alte jurisdictii, mizele sunt mai mari ca oricand”.

Kenan Burcin Atakan (foto articol), seful departamentului de investigare a fraudelor si de solutionare a litigiilor din cadrul EY Romania, subliniaza: “Nu exista seturi de masuri universal valabile pentru a pune in aplicare un program de conformitate eficient. Echipele de conformitate trebuie sa faca tot ce le sta in putinta pentru a identifica noi abordari de gestionare a riscurilor de reglementare. Mai ales in cazul pietelor emergente, solutiile globale de conformitate trebuie adaptate, fara a pierde insa spiritul lor, pentru a putea raspunde provocarilor locale si pentru a asigura o tranzitie lina”.

Conformitatea are nevoie de revigorare

Sondajul a constatat, de asemenea, ca aplicarea masurilor de conformitate pare sa fie afectata de oboseala tocmai intr-un moment in care companiile nu-si prea pot permite asa ceva. In conditiile unui mediu de reglementare in care cooperarea internationala devine din ce in ce mai frecventa, participantii la studiu au descris un context de conformitate intern in mare masura inert:

– Una din cinci companii nu are inca definita o politica anti-coruptie (ABAC)

– 45% dintre organizatii nu au inca implementat un hotline de avertizare

– Mai putin de 50% dintre respondenti au participat la trainiguri anti-coruptie (ABAC)

– Mai putin de o treime dintre organizatii aplica masurile legale anti-coruptie in cadrul proceselor lor de fuziuni si achizitii.

Punerea in aplicare a legilor anti-mita / anti-coruptie a devenit mai intensa si s-a consolidat semnificativ cooperarea transfrontaliera intre autoritatile de reglementare„, explica David Stulb. El adauga: „Au aparut legi noi, mai dure, in numeroase jurisdictii iar puterea procurorilor s-a intarit. Sunt bugete mai mari alocate pentru aplicarea legii in tot mai multe zone geografice cheie, astfel ca aceasta tendinta nu mai este doar un fenomen american. In pofida numeroaselor cazuri de urmariri penale, la cel mai inalt nivel, a unor companii multinationale si a unor directori generali inregistrate recent, multe companii continua sa rateze prilejul de a implementa politici anti-coruptie si evaluari de risc robuste. Prea putini sunt cei care efectueaza in mod regulat demersuri anti-coruptie conforme legii. Directorii executivi pot face mai multe pentru a asigura coordonarea de la varf a acestor demersuri, iar membrii consiliilor de administratie si altor parti interesate ar trebui sa isi intensifice eforturile pentru a determina managementul sa-si consolideze angajamentul pentru o dezvoltare etica”.

Anexa 1 – Rezultate privind perceptia folosirii mitei si a practicilor corupte in functie de tara

tabel 2

Intrebarea sondajului: “Puteti preciza daca sunteti de parere ca urmatoarea afirmatie este adevarata sau nu pentru tara Dvs., sau daca nu sunteti in cunostinta de cauza? Mita/practicile de coruptie sunt larg raspandite in afacerile din aceasta tara?

Baza: Toti respondentii (2.658) – cu exceptia Egiptului, Noii Zeelande si a Israelului din lipsa de raspunsuri suficiente.

Deoarece aproximativ 50 de manageri au fost intervievati in fiecare tara, aceste raspunsuri sunt relevante si reflecta perceptia respondentilor, insa nu reflecta, in mod obligatoriu, si opinia EY.

Studiul s-a derulat in perioada noiembrie 2013 – februarie 2014, fiind efectuat de agentia globala de studii de piata Ipsos. S-au efectuat 2.719 interviuri in limba locala cu decidenti de rang inalt dintr-un esantion format din cele mai mari companii din 59 de tari.