Contributia pentru asigurarea de sanatate, optionala pentru cei fara venituri

Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a anuntat joi ca se vor modifica prevederile din Codul Fiscal care obliga persoanele fara venituri sa plateasca o contributie la sistemul public de sanatate romanesc. Aceasta contributie pentru asigurarea de sanatate va deveni optionala pentru cei aflati in aceasta situatie dificila.

In cadrul conferintei TaxEU, Gabriel Biris a declarat: „Lucram in acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o solutie de asigurare opționala, pentru ca sa nu uitam ca nu vorbim de impozitare, ci de o plata pentru contributia la asigurari de sanatate, ceea ce implica asigurarea in sistemul public de sanatate. Nu este un impozit, ci este o asigurare.

La momentul actual, pentru a obtine calitatea de asigurat, persoanele care nu pot dovedi plata contributiei la asigurarile de santatate au obligatia de a achita suma pe ultimele sase luni, intr-un procent lunar de 5,5 % din salariul minim. Aceasta situatie se aplica in cazul in care nu au venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie referitoare la obligatiile fiscale.

Noul Cod Fiscal mentioneaza ca persoanele fizice care nu au un venit cumulat pentru contributia de asigurari sociale de sanatate si care nu intra in categoria persoanelor care fac exceptie de la plata contributiei sau a celor care pot suporta plata contributiei din alte surse, in mod lunar, pentru asigurarea de sanatate au obligatia sa solicite inregistrarea la organul fiscal competent, in termen de 15 zile.

La inceputul lunii ianuarie a acestui an, a fost initiata o discutie in Guvern, avand ca subiect modificarea prevederilor Articolului nr. 180 din Codul Fiscal, incercandu-se gasirea unei formule avantajoase pentru persoanele care nu au un venit stabil: si anume, eliminarea caracterului obligatoriu a contributiei la asigurarea de sanatate.

„Ma gandesc, in special, la persoanele cu venituri ocazionale, mai mici decat salariul minim pe economie. In general, dorim sa evitam situatia in care costul colectarii unor taxe si impozite depaseste sumele incasate la bugetul general consolidat. Luam in calcul imbunatatiri ale Codului Fiscal si ale normelor metodologice aferente, in special pentru a veni in sprijinul contribuabililor si a eficientiza sistemul de colectare, fara majorarea taxelor si a impozitelor’, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Finantelor Anca Dragu.

Anularea platii privind contributia la sistemul public de sanatate este o masura mai mult decat oportuna pentru persoanele care se afla intr-o situatie financiara delicata.