Constantin Magdalina, despre intrarea Romaniei in era 3D a printingului

O echipa romana, alcatuita din  profesori si studenti de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, a obtinut un grant de cercetare pentru a realiza piese auto cu ajutorul tehnologiei 3D. Pasiunea a dat rezultate si pentru cei trei tineri pasionati de tehnologie, din Cluj, care au realizat o imprimanta 3D. Aceasta poate fi folosita de oricine, acasa, si se poate procura la un pret accesibil.

Knowledge Management Senior de la EY Romania, Constantin Magdalina, avanseaza intrebarea daca e posibil ca Romania sa intre in era 3D printingului, investigand implicatiile pe care le-ar aduce aceasta noua tehnologie in domenii care se adreseaza: stiintei si tehnologiei, mediului de afaceri, socialului, si legislatiei.

Progresul tehnologic a inregistrat o traiectorie interesanta, daca e ne gandim la cate s-au intamplat de la aparitia primului automobil cu motor pe abur, in 1769, si pana astazi.

 Constantin Magdalina, Knowledge Management Senior de la EY Romania, amintea de realizarea de anul trecut, de la salonul auto de la Detroit, cand a fost prezentat un automobil „tiparit” cu o imprimanta 3D. 44 de ore sunt necesare pentru a il fabrica, cu tot cu cele 49 de subansamble care ii intra in structura. Este vorba de un proces care realizeaza o a doua revolutie industriala, cand “250 ani de traditie sunt topiti în 44 de ore”, dupa cum bine puncta Constantin Magdalina. Dupa ce va fi perfectional, un model al acestei masini si-ar putea gasi o replica si in alte industrii.

In opinia lui Constantin Magdalina, urmarile acestui succes tehnologic ar genera schimbari importante de dezvoltare, pentru urmatoarele domenii:

Stiinta si tehnologie

Tehnologia 3D evolueaza de la prelucrarea plasticului si a materialelor simple la prelucrarea titanului sau a cartilajului uman. Aceasta are avantajul de a oferi o mare libertate de aplicabilitate: de la industria aviatica pana la medicina, Stiintele ingineresti, proiectarea si cercetarea tehnica sunt in continua dezvoltare, iar industria materialelor speciale va beneficia mult datorita acestei tehnologii revolutionare.

Magdalina estimeaza ca fiecare individ va putea sa isi construiasca o imprimanta 3D. Desigur, e esential ca tinerii de azi sa stie “digital design” si sa se foloseasca de aceasta tehnologie “pentru a putea rezolva problemele zilei de maine”.

Mediu de afaceri

Pentru companii, tehnologia de tiparire 3D va genera produse intr-un timp scurt si la costuri reduse.

Constantin Magdalina precizeaza ca rezultatele se vor vedea in: 1) cresterea productivitatii 2) diversificarea gamei de produse 3) cresterea calitatii produselor si reducerea pierderilor 4) managementul performant al stocurilor 5) customizarea produselor in functie de preferințele clientului 6) costurile mai reduse de intrare pe piata pentru start-up-uri 7) reducerea costurilor de tranzactionare, cu impact asupra lanturilor de distributie 8) mutarea sursei de competitivitate dinspre productia in volume mari la preturi mici spre productia de nisa la preturi mai ridicate.

Romania are modele de business care deja au apelat la tehnologia imprimantei 3D, spre exemplu, folosirea ei in realizarea protezelor dentare .

Mediu social

Prin tehnologia 3D, o idee trece direct din faza de design la faza de executie, arzandu-se multe etape. Astfel, nu vor mai exista anumite specializari. Persoanele care au o anumita educatie, pe modelul vechii economii, pot fi brusc plasate in afara meseriei lor.

Magdalina crede ca aceasta tehnologie va modifica relatia consumatorului cu produsul si producatorul: “Pe de o parte, avem tipul consumatorului care revendica un rol de participare la conceptul de produs. Intr-o abordare de tip open source, unele companii posteaza deja modele rezultate din generarea colaborativa de idei si lasa posibilitatea ca fiecare model incarcat pe site, sa poata fi modificat de catre consumator dupa preferinte si comandat. Pe de alta parte, democratizarea manufacturarii produselor va deschide optiunea fabricarii in regim propriu a produselor cu nivel de complexitate mediu pe scala larga in următorii 10-20 de ani. Perspectiva extinderii utilizarii casnice a imprimantelor 3D si in Romania deschide era prosumatorilor (utilizatori care actionează atat in calitate de producatori, cat si de consumatori).”

Reglementare si mediu legislativ

 Tehnologia 3D trebuie utilizata responsabil. Aspectele de reglementare se aplica si la producator, si la utilizator. „Producatorului de echipamente 3D i se va crea cadrul legal potrivit pentru comercializarea doar a tehnologiei 3D compatibila cu prelucrarea materialelor nepericuloase. Utilizatorului imprimantei 3D i se va permite accesul la un tip de tehnologie 3D limitat de soft-urile special concepute de producatori pentru uz civil.”, conchide Magdalina. Se preconizeaza ca in Romania va incepe un nou capitol in jurisprudenta, odata cu aparitia acestei tehnologii.

Ce perspective aduce viitorul

Tehnologia 3D va impacta toate domeniile enumerate mai sus, dar si structura economiei mondiale. In acest sens, Constantin Magdalina anunta „perspectiva unor socuri sau efecte disruptive in urmatorii 10 ani”.

Cu siguranta, cele mai bune concluzii despre tehnologia 3D le vom formula post-factum. In momentul de fata, Romania abia patrunde in acest domeniu fascinant, dar o face cu pasi siguri si cu un avant care caracterizeaza inceputul oricarei povesti de succes.

diana.petroiu@lhm.ro