Consiliul Superior al Magistraturii face lumina asupra ultimului scandal

In contextul ultimelor speculatii, propagate prin influenta mass-media, referitoare la racolarea de catre SRI a judecatorilor si procurorilor prin intermediul unor programe de formare profesionala, organizate in cadrul Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazu”, Consiliul Superior al Magistraturii a oferit mai multe precizari. 

Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazu” este o institutie militara de invatamant superior care se afla in subordinea Serviciului Roman de Informatii, insa informatiile vehiculate inainte de a fi verificate, ca cele tratand acest subiect, au puterea de a afecta imaginea justitiei, dezinformand totodata opinia publica.

Miezul problemei

In luna iunie a anului trecut, Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati (DESFB, institutie de specialitate a administratiei publice) a transmis Consiliului Superior al Magistraturii invitatia de a numi persoane care sa participe la programul de instruire profesionala, organizat in cadrul proiectului „Start-o viata de calitate si siguranta”.

Proiectul este derulat in parteneriat cu Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazu”, avand ca scop dobandirea de competente profesionale in domeniul incluziunii sociale, in special pentru prevenirea si combaterea violentei domestice si a traficului de persoane.

Viitorul „Expert in egalitatea de sanse” are ca tinta formarea si coagularea unui grup de 1.000 de persoane, specialisti apartinand sistemului judiciar, implicati in sprijinirea victimelor violentei domestice si a traficului de persoane.

Comisia Consiliului Superior al Magistraturii, reunita in iulie 2015, a precizat ca, solicitarea din partea DESFB privind desemnarea unor persoane ca viitoare participante la programul de instruire profesionala, depaseste cadrul competentelor Consiliului Superior al Magistraturii.

Legea mentioneaza ca de formarea profesionala continua a judecatorilor si procurilor se ocupa Institutul National al Magistraturii (INM), conducatorii instantelor sau parchetelor unde acestia lucreaza, sau este o responsabilitate asumata individual, prin pregatire autodidacta. In acest sens, cel putin o data la trei ani, judecatorii si procurorii participa la programe de formare profesionala organizate de INM, de institutii de invatamant superior nationale sau internationale.

Mai mult decat un drept la educare, magistratii au obligatia sa participe la programe de formare profesionala continua, in cazul in care scopul programelor este imbunatatirea calitatii actului de justitie si obtinerea unei mai mari aplicabilitati a acestuia.

Insa exista si o doza de libertate in alegerea programelor pe care magistratii vor sa le urmeze, in functie de cat de necesare si utile sunt aceste activitati suplimentare de formare.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin Directia Afaceri Europene, Relatii Internationale si Programe, a comunicat invitatia primita instantelor si parchetelor. In functie de interesul magistratilor, acestia urmau sa se inscrie in programul de formare, organizat in cadrul proiectului „Start-o viata de calitate si siguranta”.

200 de magistrati (dintre care 53 sunt judecatori si 147 sunt procurori) au informat Consiliul in legatura cu disponibilitatea lor de a participa la programul de formare profesionala mentionat mai sus. In ciuda acestui fapt, Agentia Nationala pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati a declarat ca niciunul dintre acestia nu s-a prezentat la cursuri.

Consiliul Superior al Magistraturii ii invita pe jurnalisti sa verifice mai cu acribie informatiile, inainte de a interpreta in mod eronat activitatile Consiliului, lucru care ar putea conduce la lezarea imaginii institutiei si la subminarea increderii publicului in sistemul judiciar romanesc.

“Racolarea de catre SRI” a judecatorilor si procurorilor prin intermediul unor programe de formare profesionala nu este decat o stire de senzatie, fara fond sau baza veridica.

Puteti citi comunicatul complet, cu precizarile Biroului de Informare Publica si Relatia cu Mass Media CSM aici.

diana.petroiu@yahoo.com