Consiliul Europei a adoptat primul tratat internațional care vizează protejarea profesiei de avocat. Acesta a fost adoptat ca răspuns la numărul tot mai mare de rapoarte privind atacuri asupra activității profesionale, fie sub formă de hărțuire, amenințări sau atacuri, fie sub forma unor intervenții în exercitarea atribuțiilor profesionale (de exemplu, obstacole în accesul la clienți).
Avocații joacă un rol esențial în susținerea statului de drept și asigurarea accesului la justiție pentru toți, inclusiv în vederea apărării posibilelor încălcări ale drepturilor omului. Prin urmare, încrederea publicului în sistemele de justiție depinde și de rolul jucat de avocați.
Convenția Consiliului Europei pentru protecția profesiei de avocat se adresează avocaților și asociațiilor lor profesionale, al căror rol este vital în apărarea drepturilor și intereselor avocaților ca profesie.
Convenția abordează dreptul de a practica, drepturile profesionale, libertatea de exprimare, disciplina profesională și măsurile de protecție specifice pentru avocați și asociațiile profesionale.
Guvernele trebuie să își protejeze avocații
Conform Convenției, statele trebuie să se asigure că avocații pot îndeplini atribuțiile profesionale fără a fi victime ale oricăror forme de atac fizic, amenințare, hărțuire sau intimidare sau a unor obstacole necorespunzătoare sau intervenții.
În cazurile în care astfel de circumstanțe ar putea constitui o infracțiune, părțile trebuie să efectueze o investigație eficientă. Părțile trebuie, de asemenea, să asigure că asociațiile profesionale pot funcționa ca organisme independente și auto-guvernate.
Avocații sunt actori cheie în sistemul juridic și în buna administrare a justiției. Aceștia contribuie la menținerea statului de drept prin acțiunile lor pentru a asigura aplicarea corectă și consecventă a legii. Ei reprezintă persoane fizice sau juridice în chestiuni legale, apărându-le drepturile și interesele, în cadrul sistemelor judiciare, acționând ca intermediari între instanțe și public.
Convenția va fi deschisă pentru semnături în 13 mai, cu ocazia reuniunii miniștrilor de afaceri externe ai Consiliului Europei, care va avea loc la Luxemburg.
Cel puțin opt țări, inclusiv șase state membre ale Consiliului Europei, trebuie să o ratifice pentru ca aceasta să intre în vigoare. Respectarea Convenției va fi monitorizată de un grup de experți și un comitet al părților.