Consiliul Concurentei investigheaza mai multi constructori de drumuri

Consiliul Concurentei a declansat trei investigatii privind  posibile intelegeri intre companii de a participa cu oferte trucate la licitatiile organizate de Consiliul Judetean Teleorman, Consiliul Judetean Ilfov si de  Directia Regionala Drumuri si Poduri Craiova (DRDP Craiova) pentru atribuirea unor contracte de reabilitare, modernizare si de lucrari  si servicii de intretinere a drumurilor.

„Doua din cele trei investigatii au fost declansate in urma informatiilor privind modul in care sau depus documentele de calificare si s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. Pentru cea de-a treia investigatie, indiciile au fost obtinute in cadrul studiului de piata pe care il derulam pe piata lucrarilor de constructii de drumuri si autostrazi din Romania”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Inspectorii Consiliului Concurentei au efectuat inspectii inopinate la sediile companiilor implicate in cele trei investigatii, documentele si declaratiile ridicate in cadrul acestor inspectii aflandu-se in analiza autoritatii romane de concurenta.

Comapaniile implicate si la care s-au efectuat inspectii sunt:  Alpine BAU GmbH Austria, LENA Engenharia E Construcoes Portugalia, Artera Blue, Shapir Structures 1991 LTD Israel, PA&CO International, Tel Drum, Euro Construct Trading 98, Euroconstruct, Topavedi Constructii, Vectra Service, Argecom, Hidro Olt, Eurovia Construct International, General Trust Arges, Delta Antrepriza De Constructii Si Montaj 93, Tehnologica Radion, Dimar, Apolodor Comimpex, Colas Drumuri, Confort, Pas Trans Company, Gecor, Romstrade, STRABAG AG Austria Sucursala Bucuresti Romania si au vizat contracte in valoare totala de peste 188,8 milioane euro. Comuniatul CC mentioneaza faptul ca unele dintre firmele mentionate pot fi implicate in doua investigatii simultan.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri.